• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
"Türkiye`de zika virüsü bulunmamaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de zika virüs hastalığı (ZVH) bulunduğuna dair basında yer alan haberlerle ilgili Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün gerekli çalışmaları yaptığı belirtildi.

ZVH'nin, insanlara sıklıkla enfekte Aedesaegypti ve Aedesalbopictus türü sivrisineklerin sokması yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunun bildirildiği açıklamada, bunun ilk kez 1947'de Uganda'daki Zika Ormanı'nda Rhesus maymunlarında saptandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Ardından 1948'de aynı ormanda sivrisineklerden ve 1952'de Uganda ve Tanzanya, insanlardan izole edilmiştir. Hastalık şu an için Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görülmektedir. Ülkemizde 2017 yılında tespit edilen 4 vaka, Küba ziyareti esnasında virüsü almışlardır, yani yerli vaka değil importe vakalardır." denildi.

Türkiye'de ZHV bulunmadığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkiye'de zika virüsü bulunmamaktadır, sadece virüsü taşıyabilen sivrisinek türleri kısıtlı bölgelerde tespit edilmiştir. Bu bölgelerden toplanan sivrisinek örneklerinde zika virüs araştırması yapılmış olup virüs tespit edilmemiştir. Ülkemizde yerli bulaşa bağlı herhangi bir zika virüs vakası yoktur, Bakanlığımız tarafından hastalığın ülkemizde yerli bulaşa sebep olmaması için her türlü önlem alınmaktadır. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzce yapılan bilimsel çalışmaların da ortaya koyduğu üzere insan sağlığını etkileyen olumsuz bir durum söz konusu değildir. Bu sebeple turizmi olumsuz etkileyebileceği değerlendirmesi yapılmamaktadır." (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir