• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Aday olan kendini hapiste buluyor Cunta demokraSİSİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER
 
Mısır`da Mart ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Ama bu seçimlere adaylıklarını ilan edenler bir şekilde adaylıktan el çektiriliyor. Bunlar Avukat Halid Ali, Albay Ahmed Konsova, eski rejimin önemli aktörlerinden olan Ahmed Şefik ve eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan. Anan şuan Kahire'nin doğusunda orduya ait askeri bir hapishanede tutuluyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Mısır Meclisinde eski milletvekili Muhammed İmaduddin Sabır, yaptığı açıklamada, Sisi cuntası tarafından yönetilen Mısır`daki seçim sürecinin tiyatro olduğunu, aday olanların akıbetinin tutuklanmayla sonuçlandığını belirtti. Sisi`ye darbe sürecinde destek olanlara bile bu seçim sürecinde büyük baskı uygulandığını ifade eden Sabır, “Bu haberleri zaten sizde takip ediyorsunuz. Aday olanların akıbeti zindanlarda bitiyor. Kimisi tutuklanıyor, kimisi dövülüyor. Bu şekilde bir tiyatro ile karşı karşıyayız. Bu tiyatrodan, rejimin eski sembol kişileri, hatta Sisi`ye destek verenler dahi, bundan kurtulamıyor. Bu da aslında Mısır`da Sisi`nin ve darbeci cuntanın yaşadığı paranoyayı ifade ediyor. Hem içte, hem dışta meşruiyet krizine girmiş durumdadırlar. Bu meşruiyeti elde etmek için yaptıkları bütün çabaların aslında boşa olduğunu, halkın güvenini kazanamadıklarını ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
 
“MEŞRUİYET KRİZİ YAŞIYORLAR”
Bu yaşananların, cuntacıların yaşadıkları meşruiyet sorununun büyüklüğünü ortaya koyduğunu belirten eski milletvekili Sabır, şunları kaydetti: “Şu anda Mısır cunta rejimi çok düşük profilli bir aday arıyor, fakat ondan da korkuyor. Çünkü o düşük profilli adayın dahi kazanmasından korkuyorlar. Yani acaba ‘Ya o düşük profilli aday kazanırsa` diye endişe ediyorlar. Bu da yaptıkları o darbe ihanetinden dolayı Allah`ın onlara verdiği bir cezadır. Bu yaşananlar da o meşruiyet anlamında yaşadıkları sorunun ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Bunun hasretini, bunun acısını yaşıyorlar ve yaşamaya devam edecekler. Mısır halkı bunu görüyor ve kesinlikle darbecileri cezalandırma duygusuna sahiptir. Mısır halkı bunlara karşı öfkelidir. Bu nedenle darbeciler bundan büyük bir korku yaşıyorlar. Bu tiyatroyla, düzmece şeylerle bu durumdan kurtulmaya çalışıyorlar.”

Mısır Meclisinde eski milletvekili Muhammed İmaduddin Sabır
 
CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLARINA BÜYÜK BASKI UYGULANIYOR
Mısır`da cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağına yönelik kamuoyunda beklenti oluşturan avukat Halid Ali`nin 2017`nin mayıs ayında gözaltına alınmasıyla başlayan Sisi muhaliflerine yönelik tutuklamalar, aralık ayında bir ordu mensubunun sosyal medya üzerinden yayınladığı video ile başkanlık seçiminde aday olacağını açıklamasının ardından tutuklanmasıyla devam etti. Halid Ali daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere salınırken, Albay Ahmed Konsova “orduda görevi devam ederken siyasi kampanya yürütmek” suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan 2012`deki cumhurbaşkanlığı seçiminde Muhammed Mursi`ye yenilen ve eski rejimin önemli aktörlerinden olan Ahmed Şefik, beş yıldır ikamet ettiği Birleşik Arap Emirlikleri`nden Mısır`a geri döndü ve cumhurbaşkanlığı için yarışacağını duyurdu. Ancak ülkeye dönüşünden günler sonra Şefik yaptığı açıklamayla seçimlerde aday olmaktan vazgeçtiğini belirtti. Şefik`in kararının değişmesinde Mısır`daki istihbarat birimlerinin baskısının etkili olduğu iddiaları gündeme geldi.
 
ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI ANAN, ASKERİ HAPİSHANEDE TUTULUYOR
Son olarak 2005`ten 2012`ye kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini yapan ve Mısır`ın o dönemde ABD ile ilişkilerinde anahtar rol oynayan Sami Anan`ın cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklamasının ardından kısa bir süre sonra güvenlik güçlerince "aracında seyir halindeyken" düzenlenen operasyonla gözaltına alınması ülkede şok etkisi yarattı. Mısır`da “eski rejim” olarak tanımlanan ve Mübarek döneminin önde gelen aktörlerini temsil eden ekolün önemli bir figürü olan Anan`ın cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması Sisi rejimini ciddi biçimde endişelendirmişti. Bu durum bir taraftan da Sisi yönetiminin seçimlerde kendisine rakip olma potansiyeli taşıyan tüm aktörleri elimine etme konusundaki kararlılığının da göstergesi. Anan'ın, gözaltına alındığı 23 Ocak'tan bu yana nerede olduğu bilinmiyordu. Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladıktan birkaç gün sonra gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı Anan'ın avukatı müvekkilinin askeri bir hapishanede tutulduğunu açıkladı. Anan'ın, gözaltına alındığı günden bu yana ilk defa bilgi paylaşıldı. Anan'ın avukatı Nasır Emin, yaptığı açıklamada, Anan'ı, Huckstep bölgesinde (Kahire'nin doğusundaki askeri kompleks) orduya ait bir askeri hapishanede ziyaret ettiğini söyledi. 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir