• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...

Batman'da düzenlenen "Yeni Türkiye Vizyonunda Doğu ve Güneydoğu'nun Kalkınmadaki Rolü" çalıştayına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Sorunların anası gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bu sorun, dünyada aşırı sağı, popülizmi, İslamofobiyi, yabancı düşmanlığını körüklüyor." dedi.

Batman'da Yeni İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda "Yeni Türkiye Vizyonunda Doğu ve Güneydoğu'nun Kalkınmadaki Rolü" çalıştayı yapılan oturumlarla sona erdi. Çalıştaya katılarak bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonomiyle ilgili bir sunum yaptı.

Dünyada petrol fiyatlarında bir yükselişin olduğunu söyleyen Şimşek, "Bu aslında bu hızla devam ederse tabi küresel ekonomi açısından olumsuz bir gelişme ama petrol ihraç eden ülkeler açısından, komşularımız açısında da olumlu bir gelişmedir. Peki, dünya ekonomisi toparlanma içerisinde, bu toparlanma devam eder mi? Kısa vadede eder. Orta ve uzun vadede dünya ekonomisi ve insanlık, çok önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Şu anda dünyada bir korumacılık eylemi var ve reformlarda yavaşlama var, yatırımlar yavaş seyrediyor ve verimlilik düşük. Dünya büyük bir borç yükü altındadır." dedi.

"Coğrafyamızda huzursuzluklar oldukça yüksek düzeyde"

Dünyada nüfusun gittikçe yaşlandığına dikkat çeken Şimşek, "Ama en önemlisi ve bütün sorunların anası gelir dağılımındaki adaletsizliktir. İşte gelir dağılımındaki adaletsizlik aslında dünyada aşırı sağı, popülizmi, İslamofobiyi, yabancı düşmanlığını ve bunların hepsini körüklüyor, beraberinde korumacılığı, korumacılık eğilimlerini güçlendiriyor. Dünyada huzursuzluk birçok yerde var. Özellikle de bizim yakın coğrafyamızda huzursuzluklar oldukça yüksek düzeyde." diye konuştu.

"Çok dramatik bir yaşlanma olacak"

Dünyanın büyük bir borç yükü ile karşı karşıya olduğunu aktaran Şimşek, "2017'ye bir bakalım. 2017'de reel sektörün borcunun milli gelire oranı yüzde 92, kamunun borcunun milli gelire oranı yüzde 87, finans sektörünün milli gelire oranı yüzde 80, hane halkının borcu milli gelire oranı 59'dur. Bunları topladığınız zaman yüzde 320'leri aşan yani dünya milli geliri 100 ise, 325 liralık bir borç yükü ile karşı karşıyadır. Bu tabi gelecekte büyümeyi sınırlıyor. 1950'li yıllarda yaşlı nüfusun yani 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 5 civarıydı ve son 70 yıl içerisinde bu sadece 3 puan arttı. Fakat önümüzdeki yaklaşık 30 yılda çok hızlı bir artış olacak, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 8'den yüzde 16'ya çıkacak ve bu çok dramatik bir yaşlanmadır." ifadelerini kullandı.

"Uzun yıllardır gelişmiş dünyada ücretler artmıyor"

Konuşmasının devamında Şimşek, şunları söyledi: "1940'lı, 50'li yıllara gidin. 100 liralık refah artışı varsa onun yüzde 90 dokuzu neredeyse geniş kitlelere gidiyordu. Küresel kriz sonrası dönemde 100 liralık refah artışının 95 lirası en zengin yüzde 1'e gidiyordu. Zaten şu anda dünyada popülizmin yükselmesinin, içe kapanmanın, yabancı düşmanlığının, işte İslamofobianın, aşırı sağın, aşırı solun aslında bu kadar popüler olmasının da arkasında bence bu yatıyor. Çünkü uzun yıllardır gelişmiş dünyada ücretler artmıyor, ücretlerin milli gelir içerisindeki payı düşüyor. Bu çok önemli bir sorundur ve dünya şu anda bunu konuşuyor."

"Gelişmiş dünya ile arayı kapatıyoruz"

Gelişmiş dünya ülkeleriyle arayı kapattıklarını belirten Şimşek, "2000'li yılların başında Türkiye'de kişi başına milli gelir, Avrupa Birliği'nin yüzde yaklaşık üçte birinin biraz üzerindeydi. Bugün Avrupa Birliği'nin yüzde 65'ine ulaştık. Gelişmiş dünya ile arayı kapatıyoruz, bu iyi haber. Gerçekten eğer Türkiye istikrarı devam ettirir ve bu istikrarı reformlarla destekleme kabiliyetini gösterirse dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde kapatma potansiyeline sahiptir. İstikrar tek başına yetmez, mutlaka reformlarla desteklenmesi lazım. Geçen sene Türkiye önemli ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkeydi. 2018'de bu devam eder diye soru işaretleri var. Evet, devam edecek." açıklamasında bulundu.

"Türkiye'nin içinde olduğu gelişmekte olan 7 ülke, gelişmiş 7 ülkenin 2 katına çıkacak"

Türkiye'nin yükselmekte olan bir ülke olduğunu aktaran Şimşek, "Dünyada gelişmiş 7 ülke var. Kim bunlar? Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa ve Kanada'dır. Bunlar dünyanın işte en gelişmiş 7 ülkesi. Bunlar kendi aralarında G7 kulübünü kurmuşlar. Bir de olmayan bir kulüp var, ama biz size onun hesaplarını yaptık, getirdik. Ona da E7 diyoruz. Yani gelişmekte olan, yükselen 7. Kim bunlar? Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye'dir. Bunlar yükselen 7'dir. 1995 yılında G7, E7'nin 2 katı büyüklüğüne sahipti. Yani gelişmiş 7 ülkenin ekonomisi, gelişmekte olan 7 ülkenin iki katıydı. 2015'te başa baş geldik. 2040 yılında Türkiye'nin içinde olduğu gelişmekte olan 7 ülke, gelişmiş 7 ülkenin 2 katına çıkacak." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)