• DOLAR 32.515
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2447.354
  • ...
10 yılda 27 dağcı hayatını kaybetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, son 10 yılda muhtelif dağlarda yapılan dağcılık, tırmanış ve yürüyüş etkinliklerinde 27 dağcının hayatını kaybettiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2007-2017 yılları arasında muhtelif dağlarda yapılan dağcılık, tırmanış ve yürüyüş etkinliklerinde 27 dağcının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakan Osman Aşkın Bak, dağ kazalarının bilimsel boyutta araştırılıp incelenmesi için 2017 yılında Dağcılık Federasyonu bünyesinde "Dağ Kazaları Araştırma İnceleme Komisyonu" (DKAİK) kurulduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, önergesinde "Ülkemizde kaç adet dağcılık eğitimi veren tesis vardır? Kaç lisanslı sporcu bulunmaktadır? Yılda kaç dağcı tırmanış gerçekleştirmektedir? Son on yılda kaç dağcı dağda kaza sonucu yaşamını kaybetmiştir? Kaçı lisanslı sporcudur? Bunlardan kaç kişi yabancı, kaç kişi yerli dağcıdır? Dağcılığın geliştirilmesi ve kazaların önlenebilmesi adına yılda kaç eğitim gerçekleştirilmektedir? Rehbersiz dağlara gidilmesi denetlenmekte midir?" şeklinde soruları yöneltti.

14 tesis, 45 bin 774 sporcu

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Dağcılık Federasyonuna bağlı, Dağcılık branşında 1, Spor Tırmanış branşında ise 14 tesisinin bulunduğunu, kayıtlı lisanslı sporcu sayısının  45 bin 774 olduğunu açıkladı.

Dağcılık etkinlikleri

Dağcılık Federasyonu  ve kulüpler tarafından düzenlenen etkinliklerle ilgili bilgi veren Bakan Bak, "Erciyes Dağı'na altı etkinlikte toplam 500, Rize Koçkar Dağı'na üç etkinlikte toplam 625, Medetsiz Dağı'na iki etkinlikte toplam 250, Hasan Dağı'na iki etkinlikte toplam 120, Kaz Dağları'na iki etkinlikte toplam 350, Uludağ'a dört etkinlikte toplam 650, Karacadağ'a iki etkinlikte toplam 160, Artos Dağı'na bir etkinlikte 80, Yıldız Dağları'na bir etkinlikte 75, Boz Dağ'a dört etkinlikte toplam 550, Süphan Dağı'na iki etkinlikte toplam 120, Allahuehber Dağları'na bir etkinlikte 450, İlgaz Dağı'na iki etkinlikte toplam 140, Kızlar Sivrisi Dağı'na üç etkinlikte toplam 350 ve Aladağlarda 3 bin metrenin üstünde bulunan 30 zirveye ise yaklaşık bin kişi tırmanış yapmıştır. Bu ve diğer zirvelere 4 bin 500 kişinin tırmanış yaptığı tahmin edilmektedir." dedi.

Biri yabancı 27 dağcı hayatını kaybetti

Türkiye'de 2007-2017 yılları arasında, muhtelif dağlarda yapılan dağcılık, eğitim, kaya tırmanışı ve yürüyüş etkinliklerinde, 2009 yılında Zigana Dağında meydan gelen çığ felaketinde hayatını yitiren 10 kişi de dâhil olmak üzere, toplam 27 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Bakan Bak, hayatını kaybeden dağcıların içinde yabancı uyruklu bir dağcının da bulunduğunu bildirdi.

Eğitim faaliyetleri

Dağcılık Federasyonunun, ülkede dağcılık sporunu geliştirmek üzere eğitim ve tırmanış faaliyetlerini modern ve bilimsel yaklaşımlar ile düzenlediğini anlatan Bakan Bak, "İlgili yönetmelik ve talimatlar kapsamında dağcılıkta, 7'şer günden oluşan ve birbirini takip eden 8 adet eğitim verilmektedir. Bu eğitimlerin büyük bir bölümü Niğde Aladağlar'da bulunan Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağ Okulu'nda gerçekleştirilmektedir. Yılda ortalama 2 bin 500 kişi bu eğitimlere katılmaktadır. Ayrıca, Federasyonumuza bağlı kulüplerde de dağcılık antrenörleri tarafından eğitimler verilmektedir. Bunun yanı sıra, dağcılık sporunu tanıtmak ve güvenlik unsurlarına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Diğer branşlarımız olan Spor Tırmanış ve Dağ Kayağında da eğitim faaliyetleri sürmekte olup Federasyonumuzun internet sitesi, il müdürlükleri ve kulüplerimiz aracılığıyla bu programlar duyurulmaktadır. Bu eğitimlerin yanı sıra her yıl yaz ve kış olmak üzere arama kurtarma eğitimleri yapılmakta olup birçok sporcu da bu faaliyetlere katılmaktadır. Tırmanışların yoğun yapıldığı bölgelerde, gönüllülük esasına göre sporcularımızdan oluşan arama kurtarma ekiplerimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, yurt içi ve dışında birçok tırmanış faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda, spor tırmanış ve dağ kayağı branşlarında yurtdışında yapılan uluslararası yarışmalara Milli Takımlar düzeyinde iştirak edilmektedir. Yüksek irtifa dağcılığında da 7 bin metre ve üzeri zirvelere sporcularımız başarılı tırmanışlar yapmaktadır. Kaya tırmanışı, buz tırmanışı, kanyoning ile ilgili olarak çalışmalar sürdürülmekte olup eğitimler, üyesi bulunduğumuz uluslararası federasyonların eğitim standartlarına göre, antrenörlerimiz tarafından verilmektedir." açıklamasında bulundu.

Dağcılığın doğaya yapılan bir spor olması nedeniyle tüm doğa sporlarında olduğu gibi eğitim ve tırmanışların disiplinli yapılması gerektiğini kaydeden Bakan Bak, bu kapsamda 2017 yılı itibarıyla tüm branşlarda toplam 35 eğitim faaliyeti gerçekleştirildiğini belirtti.

"Dağ Kazalarını Araştırma ve İnceleme Komisyonu kuruldu"

Dağ kazalarının bilimsel boyutta araştırılıp incelenmesi için 2017 yılında Federasyon bünyesinde "Dağ Kazaları Araştırma İnceleme Komisyonu" (DKAİK) kurulduğunu kaydeden Bak, DKAİK'nin çalışmalarına başladığını anlattı. 

"Ağrı Dağı haricinde diğer dağlarda rehber zorunluluğu yok"

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, "Ülkemizde, izne tabi dağ olduğu için sadece Ağrı Dağı'nda rehber alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun haricinde rehber alma zorunluluğu mevzuatlarda bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, tescilli dağcılık kulüplerimiz lisanslı sporcuları ile doğa yürüyüşleri yapmakta olup bu yürüyüşlerde, yürüyüşü yaptıracak kişide Yürüyüş Lideri Belgesi olması istenmektedir. Türkiye Dağcılık Federasyonu bir spor federasyonu olup kendi faaliyetlerine katılan sporcular haricinde dağcıları denetleme yetkisi bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, dağcılık sporunun zor ve eğitiminin zorunlu olduğu bir spor olduğuna dikkat çekerek, dağcılık sporuna yönelen gençlerin önemli oranda üniversite öğrencisi ya da mezunu olduğunu belirtip aynı zamanda malzeme açısından da diğer spor branşlarına göre maliyetli spor sayılabileceğini ifade ederek, rehber dağcıların önemine dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir