• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
İnternet Komisyonu 110 Bin İçeriği Kaldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
``TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu``, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar`ın başkanlığında toplandı.

İnternetin sosyal etkilerini araştırmak amacıyla kurulan TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yetkililerini dinledi.

Ünüvar, komisyonun çok geniş bir alana hitap ettiğine dikkati çekerek, bilişim terimleri, internetle ilgili yanlış kullanılan tabirler ve buna benzer konuların da komisyonunun ilgi alanına girdiğini ve bu yüzden teknik bilgi alma gereğinin doğduğunu söyledi. Ünüvar, bir başka oturumda da internetle ilgili hak ve sorumluluklar konusunun ilgili uzmanlar tarafından komisyona sunulacağını kaydetti.

-Siber savaşlara karşı milli yazılım sistemleri-

TÜBİTAK`tan Yazılım ve Veri Mühendisliği Bölümü Proje Yöneticisi Müberra Sungur ile Sosyal İstatistiki Ar-Ge Projeleri Yöneticisi Ahmet Dikici, bilişim sektörü, bilgi toplumu ve internetle ilgili kavramlar hakkında komisyona sunum yaptı.

Dikici, birçok ülkenin `siber savaşlar` konusunda çok ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, bu konuda Türkiye`nin de kendi milli yazılım sistemlerini yaratması gerektiğini vurguladı.

Yakın geçmişte Rusya`nın Estonya`ya askeri saldırı gerçekleştirmeden önce bu ülkenin bütün internet sistemlerini kapattığını ve bu yolla hayati önemdeki kamusal işleyişi felce uğrattığını anımsatan Dikici, şu anda özellikle Çin`in `siber savaş` konusunda geliştirdiği düşünülen yeni sistemlere yönelik ABD`nin ciddi tedbirler aldığını ve bu konuda kapsamlı araştırmalar yapılmasını sağladığını anlattı.

Milletvekillerinin ``TÜBİTAK`ın siber savaşlara karşı kendi geliştirdiği projelerinin olup olmadığına`` ilişkin sorusu üzerine TÜBİTAK uzmanı Müberra Sungur, ``Sırf bu işle ilgilenen bir ekibimiz var. Çeşitli tatbikatlar da yapıyoruz. Mesela yakın zamanda kendi kendimize saldırarak açıklarımızı görmeye çalıştık`` diye konuştu.

Sungur, Türkiye`nin kendi `milli kodlarının` olması gerektiğine dikkati çekerek, TÜBİTAK dahil çeşitli kurumların bu konuda çalışmaları bulunduğunu söyledi. Sungur, Türkiye`de çeşitli kamu kurumlarının da kullandığı `Pardus` sisteminin bunlardan biri olduğunu belirterek, sistemin açıklarının neler olduğu ve nasıl daha güvenli hale getirileceği konusunda sürekli çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

-TİB 110 bin içerik çıkarma işlemi yaptı-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı`ndan (TİB) İletişim Uzmanı Ömer Boz ise 5651 Sayılı Kanun çerçevesinde internet aktörlerinin hakları ve yükümlülükleri konusunda komisyona sunum yaptı.

Ömer Boz, TİB tarafından ilgili yasada belirtilen suç düzenlemeleri kapsamında ``uyar-kaldır`` mekanizmasının işletilmesine ağırlık verildiğini dile getirerek, kuruma yapılan yaklaşık 500 bin ihbarla ilgili 110 bin `içerik çıkarma` işleminin yapıldığını bildirdi. Boz, içerik çıkarma işlemlerinin yüzde 60`ının müstehcenlik, yüzde 20`sinin Atatürk aleyhine işlenen suçlar, kalan yüzde 20`sinin ise diğer hususlara ilişkin olduğunu kaydetti.

Boz`un verdiği bilgiye göre, TİB, yapılan ihbarlar çerçevesinde ilgili internet sitelerine yönelik uyarı niteliğinde 252 bin e-posta gönderdi. Başkanlık hakkında 4 engelleme işlemi için idari mahkemede dava açıldı. Bu davalardan 3`ü Başkanlık lehine sonuçlandı, 1 dava ise devam ediyor.

 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir