• DOLAR 32.374
  • EURO 35.033
  • ALTIN 2326.03
  • ...
MSF: Sınırdaki on binlerce aile kış soğuğunda hayatta kalmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Suriye'nin kuzeyinde devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle sınırda yaşam mücadelesi veren halkın mağduriyetine dikkat çekti.

MSF'den yapılan açıklamada, 2017 yılının aralık ayı ortasından bu yana Suriye'nin kuzeyinde yoğunluğunu artıran çatışmalar, hava saldırıları ve topçu atışları, savaşın başlangıcından bu yana ülkede yaşanan en büyük çaplı nüfus hareketlerinden birini tetiklediği belirtildi.

Açıklamada, Hama'nın kuzeydoğusunda, Halep'in güneyinde ve İdlip'in güney kesimlerinde yoğunlaşan şiddet olaylarının, yaklaşık 7 yıldır savaşın mağduriyetini yaşayan bölge halkının durumunu daha da kötüleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada, "Suriye'nin kuzeyinde devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle kuzeydeki Türkiye sınırına doğru kaçan on binlerce aile, halihazırda kalabalık çadırlarda ve eğreti barınaklarda kış soğuğunda hayatta kalmaya çalışıyor." denildi.

Eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Türkiye sınırı yakınlarındaki Sarmada'ya kaçanlardan biri olan 37 yaşındaki Abu Mustafa'nın sözlerine yer verilen açıklamada, "Yanlarına hiçbir eşya alamadan köylerini terk etmek zorunda kalan Abu Mustafa, 20 aileyle birlikte para toplayıp bu bölgede ayda bin ABD dolarına (3 bin 285 TL) bir arazi kiralamış. Başka seçeneklerinin olmadığını söyleyen Abu, buraya geldiklerinde demirden direklerle çadırları yapıp üstlerini battaniye ve naylon örtülerle kapattıklarını belirtti. Çadırların zemininin olmadığını, yerlerin çamur olduğunu söyleyen Abu, bu yüzden her yerin ıslak ve buz gibi olduğunu, soğuğun her yerden işlediğini aktardı." ifadeleri aktarıldı.

İdlip'ten kaçan ailelerin çoğunun yanlarına eşya alamadan kaçmak zorunda kaldığına işaret edilen açıklamada, bazılarının ise daha sonra satmak üzere çiftçilik ekipmanlarını, elektrikli aletlerini ve diğer  değerli eşyalarını kamyonlara ve traktörlere yükleyerek yollara düştüğü belirtildi. Açıklamada, ailelerin çoğunun, kitlesel yer değiştirmeler nedeniyle çok sayıda köyün boşaldığını belirttiği bildirildi. 

Açıklamada, "Bölgedeki resmi kamplar doluluk oranı açısından kapasitenin çok üzerine çıktığı için, ülke içinde yerinden edilen kişilerin çoğu geniş bir alana yayılmış olan 160'a yakın geçici barınakta yer bulmaya çalışıyor. Eğreti çadırlarda genellikle üç veya dört aile birlikte kalıyor ve her bir aile yaklaşık altı kişiden oluşuyor. Gayri resmi kamplarda ise barınma, gıda, su, hijyen ve sağlık hizmetleri gibi en temel ihtiyaçlar kısıtlı imkanlarla temin edilebiliyor. İnsani yardım kuruluşlarının Suriye içindeki faaliyetlerini azalttığı bu dönemde, gittikçe kalabalıklaşan kamplar ve soğuk hava yaşam şartlarını daha da ağırlaştırıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

MSF'nin Kuzey Suriye Program Yöneticisi Zuhair Kanjou'nun bölgede devam eden hava saldırılarının, evlerini terk etmek zorunda kalan insanları tekrar tekrar yerinden ettiği yönündeki izlenimlerine yer verilen açıklamada, Kanjou'nun , "Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz yerleşim yerlerinden biri, birkaç gün sonra hava saldırısına uğradı. Çatışmalardan kaçıp buraya sığınmış olanlar tekrar yer değiştirmek zorunda kaldı. Halihazırda kaldıkları yerler ise yaşamaya uygun değil. Yağmur yağdığında su altında ve çamur içinde kalıyor. Yaşam şartları gittikçe kötüleşiyor." şeklindeki ifadeleri aktarıldı.

Yakın zamanda Türkiye sınırındaki El Rahman Kampı'nı ziyaret eden MSF'nin gezici sağlık ekibinden Dr. Mohammed Ya'akoub'un da görüşlerine yer verilen açıklamada, "70 ailenin yaşadığı kampa, kısa süre önce yerinden edilen 44 yeni ailenin daha geldiğini söyleyen Dr. Mohammed, kampta artan nüfusun kısıtlı kamp imkanlarını zorladığını söylüyor. Mohammed, 'Kampta kalanların sağlık durumu iyi değil. Kimi aileler buraya varana kadar bir hafta yolculuk etmiş, yol kenarlarında çadır kurmuş veya açık havada yatmak zorunda kalmışlar. Bu yüzden kamp genelinde solunum yolu enfeksiyonları çok yaygın.  Kronik hastalıkları olan pek çok hasta bir aydır ilaçlarını alamıyor. Çok sayıda yüksek tansiyon ve diyabet hastası var. Çocuklar ise yıllardır aşılanmadı." denildi. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir