• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...

Hizmet sektörü güven endeksinin bu yılın ocak ayında yüzde 6 artarak 102'ye, perakende ticaret sektörü güven endeksinin yüzde 5,6 artarak 106,2'ye, inşaat sektörü güven endeksinin yüzde 6,7 artarak 87'ye yükseldiği açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu yılın ocak ayına ilişkin sektörel güven endeksleri açıklandı. Açıklamada, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksinin 2017'nin Aralık ayında 96,2 iken, bu yılın ocak ayında yüzde 6 artarak 102'ye yükseldiği belirtildi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artışın; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endekslerinin sırasıyla yüzde 8,5, yüzde 9,8 ve yüzde 0,6 arttığı ifade edildi.

"Perakende ticaret sektörü güven endeksi 106,2'ye yükseldi"

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksinin bu yılın ocak ayında yüzde 5,6 artarak 106,2'ye yükseldiği ifade edilen açıklamada, bu yükselişin; son üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" arttığını, "mevcut mal stok seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endekslerinin sırasıyla yüzde 8,9, yüzde 0,2 ve yüzde 7,8 arttığı ifade edildi.

"İnşaat sektörü güven endeksi 87 oldu"

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinin bir önceki ayda 81,6 iken, bu ylın ocak ayında yüzde 6,7 artarak 87'ye yükseldiği ifade edilen açıklamada, bu artışın; "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, inşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endekslerinin sırasıyla yüzde 15,9 ve yüzde 0,4 arttığı ifade edildi. (İLKHA)