• DOLAR 32.569
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2434.873
  • ...
SON DAKİKA
Van Gölü Karla Kaplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Van Gölü karla kaplandı BİTLİS’in Ahlat İlçesi’nde öğleden sonra etkili olan kar yağışı Van Gölü üzerinde nadir görülen bir doğa olayına neden oldu. Tuzlu ve sodalı Van Gölü’nün yüzeyinin tamamını yaklaşık 3 santimetre kalınlığında karla kaplandı.

İlginç görüntü Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Deniz tarafından görüntülendi. Doç. Dr. Deniz, "Bunu sebebi tuzlu ve sodalı olan suyuna oranla, yoğunluğu daha az olan kar suyunun sıfır derecede göl suyuna karışmadan göl üzerinde yarı donmuş bir vaziyette ince bir tabaka oluşturmasındandır" dedi.

Van ve Bitlis’te bu sabahtan itibaren etkili olan kar yağışı Van Gölü’nün yüzeyinde ilginç bir görüntü oluşturdu. Tuzluluk oranı binde 19, pH’sı ise 9.8 olduğu için ;ağır kış mevsiminde bile suyu donmayan Van Gölü’nün üzerine yağan yoğun kar bir anda gölün yüzeyininin büyük bölümünü kapladı. Yaklaşık 3 santimetre kalınlığında kar, uzun süre erimedi. Gördüğü manzara karşısında şaşıran ve fotoğrafları çeken Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Deniz, "Çok az görülen bu doğa olayının gerçekleşmesinin temel sebebi, tuzlu ve sodalı olan göl suyuna oranla, yoğunluğu daha az olan kar suyunun sıfır derecede göl suyuna karışmadan göl üzerinde yarı donmuş bir vaziyette ince bir tabaka oluşturmasıdır" dedi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir