• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomi Bakanlığı tarafından organik sektöründe koordinatör birlik olarak belirlenen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Tarımsal Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği (KSKDER) işbirliğinde düzenlenen Organik Tarım Çalıştayı'nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB) Başkanı Birol Celep, ihracatçı firmaların beyanlarını esas alan E-Birlik verilerine göre Türkiye'nin organik gıda ürünü ihracatının 2017 yılında yüzde 10.3'lük artışla 21 bin tona ulaştığını, değer bazında ise; yüzde 17.2'lik artışla 87 milyon dolara çıktığını, bu ihracatın yüzde 74'ünün Ege İhracatçı Birlikleri'ne üye ihracatçılar tarafından yapıldığını kaydetti.

ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK PAZARI AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ

Türkiye Organik Sektörü'nün 2023 yılı için 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğuna dikkati çeken Celep, "Türkiye'de organik sektörünün ihracat rakamı kayda alınan rakamın en az 5 katı seviyesinde. İhracat beyannamelerinde organik işaretlemesi tam olarak yapılmadığı için rakamlar düşük görünüyor. Türkiye'nin Organik ürünlerin en fazla ihraç edildiği ülkelerde Almanya ilk sırada yer alırken, bunu ABD ve Fransa takip ediyor. Ülkemizin en büyük pazarı Avrupa Birliği ülkeleri. Dünya Genelinde 68 farklı ülkeye organik ürün ihraç ediyoruz. En fazla ihraç edilen organik ürünler sırasıyla Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir, Fındık ve Kuru Kayısı" şeklinde konuştu.

"ORGANİK SEKTÖRÜ 15 YILDA YÜZDE 500 BÜYÜDÜ"

Dünya`da Organik Ürün Pazarının son 15 yılda yüzde 500`ün üzerinde büyüdüğü bilgisini paylaşan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Avcı, Organik Sektörü'nün her yıl ortalama yüzde 15 civarında büyüdüğünü dile getirdi.

2023'TE TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 5'İNDE ORGANİK ÜRETİM HEDEFLİYORUZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise; “Dünya'da organik tarım alanları 91 milyon hektar, tarım alanlarının yüzde 1.1'lik bölümünde organik tarım yapılıyor. Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 2 seviyelerinde 524 bin hektar alanda yapılıyor… Organik tarım alanlarının payını toplam tarım arazilerinde 2023 için yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyoruz”  şeklinde konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdür Vekili Musa Bakan, İzmir'de 23 ilçede 3 bin 451 üreticinin 21 bin 883 hektar alanda 129 çeşit organik bitkisel üründe üretim yaptığını, en fazla incir, zeytin, üzüm, mısır, domates üretildiğini anlattı. Tarımsal Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği (KSKDER) Başkanı Nesrin Serin Onkardeşler, KSKDER'in 2016 yılında kurulmuş yeni bir dernek olduğunu, organik sektörünün paydaşlarıyla, özellikle üniversiteler ile işbirlikleri yapmak istediklerini, bu amaçla Organik Ürün Çalıştayı`nın partneri olduklarını, KSKDER'e tüzel kişilerin üye olabileceği bilgisini verdi.