• DOLAR 32.527
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2429.704
  • ...
Kara Şimşek gerçek oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Ses ile kumanda teknolojisi son yıllarda hepimizin hayatına girdi. Gittikçe gelişen yazılımlar ile cihazlar, söyleneni anlamada önemli aşamalar kaydetti. Tüm ilerlemelere rağmen bu teknolojinin pek çok eksiğinin olduğu da bir gerçek. Her geçen gün bu alanda atılmış yeni bir adımla karşılaşıyor ve eksiklerin giderildiğini görüyoruz. Bosch firması, otomobiller için geliştirdiği ve standardı yepyeni bir seviyeye taşıyan ses tanıma teknolojisini dünyaya tanıttı.

YOL ARKADAŞI GİBİ

Aracınıza bindiğinizde sizinle sohbet eden bir bilgisayar hayal edin. Tıpkı ülkemizde Kara Şimşek adıyla yayınlanan Knight Rider isimli diziden hatırlayacağınız gibi. Halihazırda otomobillerde ses ile kumanda edilen cihazlar bir ayar değişikliği gerektiğinde bunu elle yapmanız gerekiyor. Ancak Bosch`un geliştirdiği sistem sayesinde bu tip değişiklikleri dahi cihaz ile konuşarak, ona ne istediğinizi söyleyerek yapabileceksiniz. Bosch, tasarladığı ses asistanının tıpkı aracınızda sizinle seyahat eden bir yolcu gibi olacağını ve size sohbet edercesine karşılık vereceğini söylüyor.

BİRDEN FAZLA LİSAN

Aynı anda birden fazla dili anlayabilen yazılım, kendisine hangi isimle hitap edilmek istenirse o isme cevap veriyor. Eğer ismi bir süre sonra değiştirmek isterseniz ona “bundan sonra … ismine cevap ver” demeniz yeterli. Diyelim ki gideceğiniz adreste, farklı bir dilden kelime varsa problem yaşamıyorsunuz. Özellikle Avrupa gibi birbirine yakın yerlerde farklı dillerin konuşulduğu bölgelerde seyahat ederken çok kullanışlı olacağı düşünülüyor. Bir bina, bir şirket ismi ya da şahıs ismi olsun, mevcut cihazlar başka dilden kelime duyduklarında ya da kendileri söylemeye çalıştıklarında sorun çıkabiliyor. Bosch`un ürettiği yazılım ile ses tanıma teknolojisi başka dillerden kelimeleri de sorunsuzca anlayabiliyor.

BAĞLANTI İÇİN UYARIYOR

Bir tünele girdiğinizde ya da herhangi bir sebeple internet bağlantısı kesildiğinde benzeri cihazlar çalışamaz hale gelirken, Bosch bu sorunu da bir biçimde aşmış görünüyor. Örneğin internetin kesik olduğu sırada “yarın saat ikiye bir randevu ayarla” derseniz cihaz size “şu anda internet bağlantım yok ama bağlantı sağlanır sağlanmaz randevunuzu takvime kaydedeceğim” diye cevap veriyor. Hangi dili konuşuyorsanız, hatta hangi yerel aksan ile konuşuyorsanız, sizin rahat edeceğiniz dile ve aksana uyum sağlıyor. 44 kadın ve 9 erkek sesi seçeneği mevcut. Bu özellikler elbette diğer firmaları da ürünlerini geliştirmeye yönlendirecek. Daha pek çok marifeti olan “ses asistanı” böylece yakın gelecekte hangi teknolojilerin standart hale geleceğini de göstermiş oluyor. Kaynak İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir