• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Uzmanlar kombilerin donma ihtimaline karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kombi bakım ve teknik servis uzmanları, doğalgaz kullanıcılarının kış mevsiminde sıkıntı yaşamamaları için uyarılarda bulundu.

Son zamanlarda doğalgaz kullanımında artış yaşadığını belirten uzmanlar, kombi kullananların yılda en az bir kez bakım yaptırmaları ve bu cihazların dışarıya değil, evin içine kurulması gerektiğini belirtiyorlar.

"Donmaması için evin içinde bulunması daha uygun"

Alınması gereken tedbirlerle ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinen kombi bakım ve teknik servis uzmanı Zeki Akat, "Havaların soğumasıyla birlikte en çok karşılaştığımız sorunlardan biri de kombilerin donmasıdır. Kombilerin donmaması için evin içinde bulunması daha uygundur. Ama kombiyi mecburen dışarı bırakmışsanız kombi dolabının iyi izole olması gerekir. Güvenli bir şekilde kaplanmasının yapılması lazımdır. Kombinin kullanılmadığı bir gün kombinin kapatılmaması gerekiyor. Kombiyi kapatmak yerine derece düşürülebilir. Böylece emniyet ventili zaten kendini koruyor." diye belirtti.

"Küçük bir parça kombinin maliyetiyle eş değer"

Donan kombide arıza veren küçük bir parça bile kombinin maliyetiyle eş değer olduğunu belirten Akat, şunları ifade etti: "Eğer bir haftalığa evden çıkacaksanız. Vana kapatıldıktan sonra şandeller indirilir ve kombideki su boşaltılır. Böylece kesinlikle donma olayı olmaz. Kışın elektriklerin çok gidip gelmesinden dolayı yüksel ve düşük voltaj ile elektrik gidip geldiği için kombiye, özellikle ana karta zarar verebiliyor. Bunun için kombi regülatörünün takılmasını tavsiye ediyorum. Donan kombide arıza veren küçük bir parça bile bir kombinin maliyetiyle eş değerdir. Bu yüzden tüketicilerimize tavsiyemiz kombilerini dona karşı korumaları lazımdır."

Doğalgaz ile daha ekonomik nasıl ısınılabilir?

Doğalgazın en ekonomik ve tasarruflu enerji kaynağı olduğunu ifade eden kombi bakım ve teknik servis uzmanı Yunus Bal, "Doğalgaz doğru kullanıldığında tasarruf kendini daha çok gösterebilir. Bu tamamen kullanıcıya bağlı bir durumdur. Aynı zamanda doğalgazda kullanılan aparatlar (kombi, petek, vana gibi) hepsi bir arada düzgün ve doğru bir şekilde kullanıldığı zaman, mükemmel bir tasarruf ve yüksek bir ısı verimi elde edilebilir." şeklinde belirtti.

Belli bir derecede sürekli çalıştırılmalı

Kullanıcıların yapabilecek tasarruf yöntemlerini anlatan Bal, "Her sene kışın başında kombilerin bakımının yapılması gerekir. Araçların yağının değiştirildiği gibi kombiler de her yıl bakım görmek zorundadır. Evlerde gün içerisinde veya hafta içerisinde ısı değişikliğinden dolayı günde birkaç defa kombinin derecesiyle oynanıyor. Gece 50 dereceye, gündüz 30 dereceye düşürülüyor. Bu şekilde ısı dalgalanması olduğu için kombi sürekli yanıp çalışmak zorunda kalıyor. Bunun yapılmaması gerekir. Kombi belli bir derecede çalıştırılacak sürekli o derecede çalışılacak." dedi.  

Peteklerin etrafı açık olmalı

Peteklerin iyi ısı vermesi için gerekenleri anlatan Bal, şunları ifade etti: "Peteklerin iyi ısı verebilmesi için peteğin üstü açık olması lazımdır. Perdelerin peteğin üstüne geçmesi ve ıslak çamaşırların petek üstünde kurutulması doğru değildir. Peteklerin etrafının açık olması gerekiyor. Isı veriminin iyi olması için peteklerin önüne kanepe ve mobilya gelmemesi gerekir. 4-5 odalı büyük evlerde bütün odaların petekleri açılır ve bazı odalar hiç kullanılmaz. Haftalarca oda ısınır ama oda kullanılmaz. Bu yanlış bir uygulamadır. Kullanılmayan oda petekleri kapatılır ve o oda gereksiz ısıtılmaz." (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir