• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye`de örtü altı yetiştiriciliğinin, ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak ürünlerin yetişme döneminin uzatılmasına ya da mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağladığını belirtti. Bayraktar, birim alandan yüksek verim alınabilmesi, küçük alanların ekonomik olarak daha iyi değerlendirilmesini mümkün kılması, istihdama olan katkısı, yıl içinde düzenli bir işgücü kullanımı sağlaması, diğer sektörlerdeki gelişmeye olan katkıları nedeniyle önemli bir üretim kolu olduğunu bildirdi.

692 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Örtü altı yetiştiriciliğinin 1940`lı yıllarda Antalya`da kurulan seralarla başladığı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti: “Seracılık 1960`lı yıllardan itibaren plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla hızlı bir gelişme dönemine girdi. 1960`da 15 bin dekarı biraz üzerinde olan örtü altı tarım alanı, 1985`te yaklaşık 200 bin dekara, 2007`de 494 bin dekara, 2016`da 692 bin dekara ulaşmıştır. 2007`de 5 milyonu çok az geçen üretim, 2016`da yüzde 41,8 artışla 7 milyon 165 bin tona ulaştı. Gerek alan gerek üretim artışında modern seraların kurulması, yayla seracılığının yaygınlaşması, tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşmaya başlaması, üzüm, kayısı, şeftali, erik gibi türlerin de örtü altında yetiştirilmeye başlanması etkili oldu.

ÖRTÜ ALTI TARIM ALANLARININ YÜZDE 78,5`İ ANTALYA, MERSİN VE ADANA`DA

İklim koşullarının uygun olması nedeniyle örtü altı yetiştiriciliği daha çok Akdeniz, Ege ve Marmara kıyı şeridinde yoğunlaşmıştır. Toplam 692 bin dekar örtü altı tarım alanının yüzde 38,8`i Antalya ilimizde bulunmaktadır. Antalya`yı yüzde 24,2 ile Mersin, yüzde 15,5 ile Adana izlemektedir. Toplam örtü altı tarım alanının yüzde 78,5`i bu üç ilimize aittir. Toplam örtü altı yetiştiriciliği yapılan alanın yüzde 11,6`sında cam sera, yüzde 47,5`inde plastik sera, yüzde 24,6`sında alçak tünel, yüzde 16,3`ünde ise yüksek tünel şeklindedir.”

ÖRTÜ ALTINDA 35 ÇEŞİT SEBZE ÜRETİLİYOR

Örtü altında yetiştirilen ürünün yüzde 94,1`ini sebzelerin, yüzde 5,9`unu meyvelerin oluşturduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “35 tür, çeşit sebzenin yetiştirildiği örtü altında 6 milyon 743 bin ton sebze, 422 bin ton meyve üretilmiştir. Sebze üretimin yüzde 53,6`sını domates, yüzde 16`sını hıyar, yüzde 10,4`ünü karpuz, yüzde 8,9`unu biber, yüzde 4,3`ünü de patlıcan oluşturmaktadır. Meyve üretiminin ise yüzde 59,7`si muz, yüzde 39,8`ini çilektir. Ayrıca, üzüm, kayısı, erik ve şeftali üretimi de yapılmaktadır.”

MALİYETLER DÜŞÜRÜLEREK İŞLETMELERİN REKABET GÜCÜ ARTIRILMALIDIR.

Bayraktar örtü altı üretimin artırılması için yapılması gerekenleri şu başlıklarla izah etti: “Mülkiyet sorunu nedeniyle Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıt yaptıramayan üreticilerimiz, desteklerden yararlanamamaktadır. Mülkiyet sorunu çözülmelidir. Mevcut seraların modernizasyonunun sağlanması için üreticiler daha fazla desteklenmelidir. Üreticilerimizin uğradığı kaybın telafi edilebilmesi bakımından seracılıkta sigortalanma oranının artırılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Ülkemiz örtü altı yetiştiriciliği iklim koşulları, mevcut pazarlara olan yakınlığımız, jeotermal enerji potansiyelimiz gibi önemli imkanlara sahiptir. Bu imkanların eğitim, yayım ve denetim faaliyetleriyle birleştirilmesiyle, gıda güvenliği ve izlenebilirliğin sağlanmasına yönelik üretim sistemleri ve tarım teknolojileriyle, entegrasyonunun artırılmasıyla potansiyel değerlendirilmelidir.”