• DOLAR 32.552
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2497.523
  • ...

Tehlikeli sonuçlar oluşmaması için asansörlerin aylık ve yıllık bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Gaziantep Asansörcüler, Yürüyen Merdivenler Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GASSİAD) Müdürü ve Makine Mühendisi İsmail Ercan, bakımı düzenli yapılmayan ve eski olan asansörlerin çoğunun kırmızı etiketli olduğunu söyledi.

Asansörlerin yıllık periyodik kontroller sırasında tespit edilen eksiklilerinin ivedilikle giderilmesinin büyük bir önem taşıdığını belirten Ercan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, asansörlerin bakımının mesleki yeterliliği belgelendirilmiş mühendis çalıştıran firmalar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Ölümlü ve yaralamalı kazaların yaşanmaması için asansörlerin bakımının ve denetimlerinin mutlaka yapılması gerektiğini belirten Ercan, "Asansörler vatandaşlarımız için çok önemlidir. Vatandaşlarımıza öncelikle asansörlerimizin aylık bakımlarını yaptırdıkları firmaları öneriyoruz. Peki, vatandaşlar firmaların yetkili oldukların nasıl anlayabilirler? Asansörlerimizin TSE hizmet yeterlilik belgesi olması lazım. Bununla birlikte bina yöneticilerinin de o firmayla bir bakım sözleşmesi yapması gerekiyor. Firmalarımız bu bakım sözleşmesine istinaden her ay muhakkak gelip bu aylık bakımlarını yapıyorlar. Bu asansörlerin bakımlarını yaparak vatandaşların can güvenliğini sağlıyoruz." dedi.

Bina yöneticilerine TSE belgesi olan firmalarla çalışmasını tavsiye eden Ercan, asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten bina yöneticilerinin sorumlu olduğunu ifade etti.

Ercan, "Devlet asansörlerin yılda bir kere bağımsız ve tarafsız bir firma tarafından muayene edilmesini istiyor. Günlük hayatta araçlarımızın muayene edilmesi nasıl önem taşıyorsa dikey araba olarak kabul edebileceğimiz asansörlerimizin de yılda bir kere yıllık muayenesinin yapılması gerekiyor. Asansörlerimize, genellikle bakım firmalarımızın yetkili olmamasından kaynaklı kırmızı etiket veriliyor. Ama binalarımıza yetkili firmalarla çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer yetkili firmalarla çalışırlarsa asansörlerinin güvende olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Asansör iletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği hakkında da açıklamalarda bulunan Ercan, "Bu anlamda öncelikle ben bina yönetiminin asansörlerin muayenesini yaptırmakta birinci elden sorumlu olduğunu hatırlatmak isterim. Bina yönetimleri, binada görevli olan kişiler asansörlerin muayenelerini yaptırdığında kırmızı etiket aldıysa asansörlerini bir an önce güvenli hale getirmeleri lazım. Asansörün kırmızı olmasından dolayı bu asansörü yeşile çevirmek veya en azından maviye çevirmek için asansör firmasından yardım istemesi gerekiyor. Asansör firmalarımız da bu konuda yapacakları bir tadilat veya revizyon işlemleriyle asansörlerimizin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirler. Asansörler kırmızı etiketli ise muhakkak yetkili kurumlara ve ilçe belediyelerine başvurursanız bu şekilde vatandaşları yönlendirirler." dedi.

Kırmızı etiketli olan asansörlerin mutlaka bakımı ve muayenesinin yapılması gerektiğini belirten Ercan, şunları söyledi:

"Bu çok önemlidir, hayati bir önem taşıyor. Biz asansörlerimizin çok yüksek olarak yeşil olmasını veya en azından hafif kusurlu olan mavi olmasını bekliyoruz. Asansörlerimizin kırmızı olmasının en büyük sebebi eski asansörlerden kaynaklanmaktadır. Bu asansörlerin tadilat ve revizyonu yapılarak günümüze uyarlanması gerekiyor. Bu şekilde yeni bir standart yaparsak yeşile dönmemiz daha kolay olur. Ama bina yöneticilerinin kesinlikle buna dikkat etmeleri lazım. Asansörlerini bir an önce güvenli bir şekle getirmeleri gerekiyor. Çünkü olası bir durumda kazadan bina görevlisi birinci elden sorumludur."

"Ucuz bakım tehlikeli bakımdır"

Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımda olduğu durumlarda yetkililere şikâyet edilmesi gerektiğinin de altını çizen Ercan, "Eğer asansörlerimizin bakımları düzgün yapılırsa daha az arıza yapar, güvenli olur. Maalesef merdiven altı dediğimiz yetkisi ve belgesi olmayan firmalar bazen bu denetimleri yapıyorlar. Bu da çok hayati tehlikeler oluşturuyor. Örneğin asansörlerin fren bloklarını sökerek adeta frensiz bir uçak haline getiriyorlar. Bunun tehlikesi var. Bina yönetimlerimiz, belediyeler ve il sanayi müdürlükleri ile görüştükleri zaman asansörün denetiminin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabilirler. Bu yüzden firmalarımızın yetkili ve güçlü bir şekilde bakım yapmaları gerekiyor. Maalesef merdiven altı firmalarımıza teveccüh ediliyor. Biz bu konuda vatandaşları uyarmak istiyoruz. Ucuz bakım tehlikeli bakımdır. Lütfen yetkisiz firmalara aylık bakımlarını yaptırmasınlar, bu çok tehlikelidir." uyarısında bulundu.

Türkiye'de yaklaşık 600 bin asansörün olduğu bilgisini veren Ercan, bakımı yapılmayan veya eski olan asansörlere kırmızı etiket yapıştırıldığını belirterek, "Yeni yapılan asansörlerimiz muhakkak yeşil etiket alıyor. Ona göre iskân alıyoruz. Ama eski asansörlerimizi maalesef yeşile döndüremeyince de başka sıkıntılar oluyor. Bunlardan dolayı asansör kaza oranlarımız çok yüksek. Yetkisiz firmamız bir eğitim almadığı için ve asansör kapılarının arızalarını çözemediği zaman onlar da kısa devre yapıyorlar. Burada çok büyük kazalara sebep oluyor." diye konuştu

Türkiye'de yerli asansör sektörünün çok büyük ve kaliteli asansörler yaptığını belirten Ercan, özellikle kamu binalarındaki asansörlerin yüksek kaliteli, yüksek trafiğe uygun bir şekilde yapılması gerektiğini ve asansörlerin yoğun olarak kullanıldığı yerlerde birer teknik elemanın görev yapması gerektiğini de kaydetti.

Asansör standartlarının sürekli değişmesini de doğru bulmadıklarını belirten Ercan, "Aynı asansör geçen yıl yeşilken kırmızıya dönüşebiliyor. Bu standartların güncelleşmesinden kaynaklanıyor. Burada da bina sakinlerimize şunu öneriyorum. Muayenesini yaptırdığınız asansörlerin raporlarına mutlaka baksınlar. Bazen bir etiketin varlığı kırmızıya sebep oluyor. Rapora bakıp konuşmanızı tavsiye ederim. Asansörlerin kırmızı etiketli olması tehlikelidir." diye belirtti.

Bina asansörlerinin yılda bir defa bakımının yapılmasının yeterli olduğunu, ancak fabrika veya hastane gibi asansörlerin yoğun olarak kullanıldığı yerlerde yılda iki defa bakım yapılmasını tavsiye ettiklerini dile getiren Ercan,  sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Asansörlerimizin ilk montajı çok önemlidir. O yüzden Sanayi Bakanlığımız 14 Haziran 2017 tarihli bir tebligat yayımladı. Bunda asansör firmalarımızın gerekli kuyuyu hangi standartlarda yapacağı, insanlarımızın hangi standartlarda kullanacağı ve engelli insanlarımızın nasıl ulaşabileceği gibi kriterler var. Burada özellikle de mimarlardan ve belediyelerden şunu istirham ediyoruz. Lütfen asansörleri asansörlerden anlayan mühendisler projelendirsin. Buna göre müteahhitler teklif alsın, buna göre montaj yapılsın. Eğer biz bu silsileyi bozmazsak çok yakın bir zamanda asansörlerimizin büyük bir kısmı yeşile dönecektir. Asansörlerimizin güvenliği açısından da bina sakinlerinin daha iyi kullanması açısından bu süreç çok önemlidir." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)