• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...

HABER MRK- Kira gelirleri için beyanname verme süresi Perşembe akşamına kadar uzatıldı. Kira gelirleri oturulan yerdeki vergi dairesine beyan edilmesi gerekiyor. Vergiler ise en geç 2 Nisan akşamına kadar yatırılması lazım. Kira gelirini beyan etmeyenler Maliye'nin online kira beyanı sistemi ile mektupla gönderdiği beyannameleri kabul etmiş sayılacak. Ancak bu beyannamede hata varsa bunları da kabul etmiş olacak. Beyan mektubu almayan ama kira geliri olanlar, beyanname vermezse ağır cezalarla karşılaşacak.

 

Kesilecek Olan Cezalar
Ev sahibi beyanname vermezse, istisnadan (2 bin 800 TL) ve indirimlerden mahrum kalacak. Yani, ödenmesi gereken verginin 2 katı ödenecek. Üstelik geciken her ay için de yüzde 1.40 faiz verecek. Son beyanname verme tarihinden sonraki 15 gün içinde ev sahipleri kira gelirlerini beyan ederlerse, pişmanlık kapsamında istisnadan yararlanabilecek. Faiz yok ancak, 32 TL usulsüzlük cezası var. 15 günü aşılırsa de, vergi ziyan cezası kesiliyor. Ayrıca pişmanlıktan faydalanılması için uzlaşma komisyonu kuruluyor. Ev sahibi, Uzlaşma komisyonunun takdir ettiği cezayı ödeyecek.

Kira geliri beyannameleri 'götürü gider yöntemi' ve 'gerçek gider yöntemi'nden biri seçilerek hazırlanır. Götürü gider; 1 lira masraf olmasa bile, yıllık kiranın yüzde 25'ini düşebilmesi anlamına geliyor. Gerçek gider yönteminde ise vergiden düşebilecek giderler beyan edilir. Buna göre hesaplama yapılır.

Ev sahipleri vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden hesaplayabilirler.