• DOLAR 32.516
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2488.097
  • ...
"Terörle mücadelede kararlar alınırken bölge insanı muhatap alınmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bir dizi temaslarda bulunmak ve ziyaret gerçekleştirmek için Van'a geldi.

BBP Genel Başkanı Destici, temasları kapsamında Van'daki bir kahvaltı salonunda gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bölge halkının terör belasının araya sokmaya çalıştığı nifak ve fitne tohumu ile muhatap olduğunu belirten Destici, bu bölgede yıllarca PKK baskısı ve şiddeti altında insanların hayat mücadelesi verdiğini söyledi.

Bu kadar baskıya, şiddete, terör eylemlerine rağmen halkın birlik ve beraberliğini muhafaza ettiğini ifade eden Destici, "İç savaş çığlıklarına, terör temsilcilerine, bu anlamda hiçbir zaman Van'daki kardeşlerimiz fırsat vermediler. Kardeşlerimizin tamamına şükranlarımı sunuyorum. Van'daki yerel yönetimlere kayyum atanılması konusunda da biz milli birlik olarak daha önceden defaatle çağrımızı yaptık. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, terör örgütleri ile aralarında mesafe koymalarını, terör örgütlerine prim vermemelerini, onların talimatlarıyla hareket etmemelerini, terörü ve teröristlere destek vermemeleri noktasında defalarca çağrıda bulunduk. Bu bölgedeki yerel yönetimler devlete ve millete değil PKK'ye ve onun organlarına, mensuplarına hizmet etmeye devam ettiler. Ondan sonra devlet gereğini yaptı ve haklı olarak onları görevden aldı." dedi.

"PKK ile yanlış mücadele edilen dönemler oldu"

30 yıldan fazla bir süredir PKK ile mücadele verildiğine dikkat çeken Destici, "PKK terör örgütü başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemiz olmak üzere ülkemize karşı bölücü, yıkıcı ve katliam eylemlerine devam ediyor. Burada bu 30 yıldan fazla süreç içerisinde PKK ile doğru mücadele elde edildiği zamanlar oldu, yanlış mücadele edilen dönemler, eksik mücadele edilen dönemler oldu. Bugün geldiğimiz noktada PKK'nın tüm unsurlarına karşı topyekün bir mücadele var. Yani hem dağdaki veya şehirdeki teröristleri hem sivil toplum örgütü içerisine girmiş, devlet kademelerine yerleşmiş, işte Belediye Başkanı olmuş, milletvekili olmuş, bunların tamamına karşı topyekün bir mücadele var. Biz de bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz, devletimizin ve milletin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Tabii bu mücadele yapılırken Devletimiz şu hassasiyeti de başından itibaren gösteriyor, hukuk içinde kalarak bu mücadeleyi sürdürmeli. Ne kadar önemli ve değerli olduğunu asla unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Destici, şöyle konuştu: "Özellikle 90'lı yıllarda hukuk dışına çıkılarak, tabi devletin kararı olarak değil, birtakım bölgedeki askeri ya da sivil bürokrasi hukukun dışına çıkarak, güya terörle mücadele ediliyor anlamında teröristle halkı aynı kefeye koyduğu uygulamaların da Türkiye bedelini ödedi. Biz o dönemde bunların yanlış olduğunu ifade ettik. Dolayısıyla da geçmişte yaşanan acıların ya da yanlışların bir daha asla tekrarlanmaması lazım. Bu mücadelenin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar olduğu gibi, bölgedeki kardeşlerimizin hassasiyetlerine duyarlılık göstererek, onların güvenliğini onların refahını, onların özgürlüğünü ön plana alarak yapmak zorundadır. Bölge insanını dinleyerek bölge insanının muhatap olarak, bu süreç sürdürülmelidir. Terörle mücadelede kararlar alınırken ya da bölge ile ilgili kararlar alınırken, hepsi ile ilgili mutlaka bölge insanının muhatap alınması bize göre zaruridir."

"Çözüm sürecinde, muhatap olarak PKK'yı ya da onların uzantılarını almayın, dedik"

Çözüm sürecinin yanlışlığını anlatan Destici, "Geçtiğimiz süreçte adına çözüm süreci dediğimiz; bizim, çözümü getirmeyeceğini iddia ettiğimiz, öngördüğümüz o süreçte de bunu demiştik. Dedik ki muhatap olarak PKK'yı ya da onların uzantılarını almayın; bölge insanını alın, bölgedeki bütün partilerin temsilcileri, bölgedeki sivil toplum örgütlerini, ticaret odalarımızın temsilcilerini alın. Bunlardan bir muhatap heyeti kurarak bölgede terörü nasıl yok ederiz, bölgeyi nasıl kalkındırırız? Türkiye'nin gelir dağılımından en az pay alan, işsizliğin en yoğun olduğu, okuma-yazma oranının en düşük olduğu, kalkınmanın düşük olduğu bölgemizdeki bu sorunları nasıl çözebiliriz? Bütün bunlarla ilgili bölgenin sınırını muhatap alarak çözüm önerilerini ortaya koyabiliriz. Bugün de bu böyle yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, basın açıklamasından sonra, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, Van Alperen Ocakları, Van ESOB Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ı Van Valisi Murat Zorluoğlu ve esnafı ziyaret ederek temaslarını sonlandırdı. (Yunus Tuğrul- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir