• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi'nde düzenlenen "Defter Beyan Sistemi"nin tanıtım toplantısı yapıldı. Esnaf odalarında tutulan defter bilgilerinin artık internet ortamında kaydedilip saklanacağını bildiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Maliye Bakanınımz Ağbal'ın yeni nesil esnafın ayakta kalabilmesini kendisini piyasa ekonomisine tanıtması açısından yeni bir düzenlemeyi anlatacak. En çok üstüne yük olan esnafın bu defter tasdikleriyle ilgili 2018'den itibaren defter tasdikini notere gitmenize gerek kalmadan kendiniz internet üzerinden yapacaksınız. Bu hem yenilik hem esnafın üstündeki en önemli yük. Defter tasdikinden sonraki süreçte de vermiş olduğumuz ücretler, vermiş olduğumuz verginin daha da önünde olduğunu Bakanımız biliyordu" dedi.

BENDE BAKKAL ÇOCUĞUYUM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Defter Beyan Sistemi'ne ilişkin, "Bugün artık basit usul mükelleflerimizin esnaf odalarında tutulan defterleri, kayıtlarını Maliye Bakanlığının geliştirdiği bir sistem üzerinde doğrudan doğruya orada tutma imkanına kavuştuk. Teknolojinin bu kadar imkanlarına elverişli bir ortamda artık ne defter saklama olsun, ne defter tasdiki olsun. İnşallah uygulamaya başladık şimdi. Bundan sonra artık defter tasdiki yok, defter saklama yok. Esnafımız bizim birliğimizin, beraberliğimizin, milli ve manevi değerlerimizin sembolü, ortak paydası. Her zaman iftihar ediyoruz. Ben de bir bakkal çocuğu olarak hayata atılmış, o bakkal defterinin tozlarını yutmuş, o deftere rahmetli babamın yazdığı yazıları bu kadar alacak bu kadar verecek yaşamış bir insanım. Hala babamın bakkal defterlerini tutarım. Esnaflığın o çilekeşliğini, kadirşinaslığını bilen bir insanım. Yaptığınız iş her türlü takdirin üzerinde" diye konuştu.

'ESKİ KASALARIN HAFIZALARI DOLANA KADAR KULLANILACAK'

Esnafın derdinin yazar kasa olduğunu ve bunun bir maliyetinin, finansmanının olduğunu bildiren Ağbal, "Dedik ki yeni nesil yazar kasalara geçilsin burada bir sorun yok. Ama benim esnafımın hali hazırda bir yazar kasası varsa mali hafızası dolmamışsa al bunu kenara at illa da bunu koy demenin bir anlamı var mı? Mali hafıza dolana kadar yazar kasanızı kullanmaya devam edin. Yeter ki siz işinizi yapın. Bu konuyla ilgili esnafımıza rahatlık getiren düzenlemeyi yapmış olduk. Artık hiçbir işlem için vergi dairesine gitmeyeceksiniz. Artık vergi dairesindeki bütün iş ve işlemlerinizi internet ortamında yapabileceksiniz. Bu sene Bakanlık olarak sözümüzdür, vergi dairelerinde artık gidip de kağıt ortamında iş yapmak, vergi dairelerinden yazı almak devrini de kapatıyoruz" açıklamasında bulundu.

HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ

Defter Beyan SistemiBakan Ağbal, Defter Beyan Sistemi ile ilgili ise şunları kaydetti: "Bir gün gittim bir esnafımızda dolaşırken baktım orada genç bir kardeşimiz bir şeyleri bilgisayara girmek istiyor. Ne yapıyorsun dedim. 'Ben basit usul mükelleflerinin belgelerini bilgisayara giriyorum. Vakit alıyor uğraşıyoruz' dedi. Hep beraber bir uygulama yazılmı geliştirdik. Buna Defter Beyan Sistemi diyoruz. Bugün artık basit usul mükelleflerimizin esnaf odalarında tutulan defterleri, kayıtlarını Maliye Bakanlığının geliştirdiği bir sistem üzerinde doğrudan doğruya orada tutma imkanına kavuştuk. Madem bunu basit usul için yapıyoruz, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için de aynısını yapalım. Serbest meslek kazancı defteri tutanlar içinde aynısını yapalım. Artık hangi çağda yaşıyoruz dedik. Teknolojinin bu kadar imkanlarına elverişli bir ortamda artık ne defter saklama olsun, ne defter tasdiki olsun inşallah uygulamaya başladık şimdi. Bundan sonra artık defter tasdiki yok, defter saklama yok. 1 Temmuz'a kadar esnaf sanatkarımızın basit usul mükelleflerimizin kayıtlarının girmesi için süre verdik. Serbest meslek kazancı defteri tutanlar için başladı. İnanıyorum ki bu uygulama büyük bir kolaylık getirecek."