• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
AYM`nin kararı tepki çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi'nin, FETÖ'den tutuklu Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tahliyesine ilişkin kararı, büyük tepki çekerken başta siyasiler ve gazeteciler olmak üzeri birçok kullanıcı sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

AYM'nin verdiği karara gösterilen tepkilerden bazıları şöyle:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemek ve karara bağlamak, Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi ve görevi dahilindedir. Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesini güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvencedir. Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır. Anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz, ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez, hiçbir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez. Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış, suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir. Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez. Anayasa Mahkemesinin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir. Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür." 

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Cemal Çoban: "28 Şubat mağduru mahkumların bireysel başvurularını ret eden AYM, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının ardından FETÖ sanıklarını da tahliye etmeye başladı. Herkese işleyen adalet, dindarlara ise kör, sağır ve ketum. Hani Adliye Saraylarının önünde duran, iki gözü bağlı, elinde terazi olan ve adaleti temsil eden o heykel var ya, işte o heykel dindarlar söz konusu olunca çaktırmadan gözündeki bağı çözerek karar vermektedir."

Gazeteci Halime Kökce: "AYM Şahin Alpay ve Mehmet Altan için tahliye kararı vermiş. Darbeyi önceden bilen dahası darbeye zemin hazırlayıcı yazı yazan, yayın yapan adamlar bunlar. "İç savaşın cehenneminden geçmeden" lafını hesabı soruldu mu şimdi? "

Gazeteci Yakup Köse: "Şahin Alpay: Fetullah Gülen'e terörist diyenler hesap verecek. Mehmet Altan: Erdoğan seçimden önce de gidebilir. Ahmet Altan: Erdoğan'a karşı darbe yolu açılmıştır. İki darbe şakşakcısı tahliye... 28 Şubat kahramanları içeride. Arkadaşlar ben artık söyleyecek söz bulamıyorum. 28 Şubat mağdurları cezaevlerinden Ergenekonu gönderdiler. Balyozcuları gönderdiler. Gezicileri gönderdiler. Şimdi de FETÖ'cüleri gönderiyorlar. Yazacak, söyleyecek bir şey bulamıyorum arkadaşlar!"

Aydın Binboğa: "Bu gece AYM eli ile yargı darbesi oldu ama yerel mahkeme geçici olarak sabaha kadar bastırdı darbeyi! Şimdi sıra Hükümet'te. Madem ki kaosu göze aldı alçaklar o zaman KHK ile AYM'deki tüm hakimlerin görevine son ver. Darbe nasıl olur görsünler. Halk darbesi desinler buna."

Gazeteci Fatih Tezcan: "AYM'nin 11 Ocak Hukuk Darbesi'ni yaşıyoruz! Türkiye 2 FETÖ'cüye tahliye kararıyla aslında tüm FETÖ'cüleri serbest bırakmaya çalışan Anayasa Mahkemesi'ni konuşuyor. FETÖ'ye bundan büyük moral, FETÖ ile mücadeleye bundan büyük darbe olamaz. Yazıklar olsun!"

Gazeteci Nuh Albayrak: "Kılıçdaroğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı baskılar amacına ulaştı ve AYM, 'Fetullah Gülen'e terörist diyenler hesap verecek' diyen adamın ve darbe habercilerinin tahliyesinin yolunu açtı. Acaba AYM, 'aslına' mı rücu ediyor?"

Gazeteci Sabri İşbilen: "Anayasa Mahkemesi'nin aleni FETÖ'cü Şahin Alpay ve Mehmet Altan'a tahliye kararı vermesi rahatsız edici. Gerekçe ne? Hak ihlali. Bu alçaklar, 80 milyonun hakkını ihlal etti, Türkiye'yi işgale kalkıştı... Bu kadar ucuz olmamalı." (Fırat Arslan- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir