• DOLAR 32.567
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.958
  • ...
"Seçilmiş müftülere yönelik baskıya son verin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunanistan'da, Batı Trakya Müslümanlarıyla ilgili miras, evlenme ve boşanma gibi konularda İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu'nun da geçerli olması yönünde hazırlanarak meclisten geçen yasal düzenleme Batı Trakya'da tepkilere neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı, azınlık hakları açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdiği yasal düzenlemenin parlamentoda onaylanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Söz konusu yasa, Batı Trakyalı bir soydaşımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açtığı dava üzerine hazırlanmıştır. Yunanistan'ın azınlıkla ilgili diğer AİHM kararlarını ayrım gözetmeksizin uygulamasını, bu çerçevede,  azınlığın sivil toplum örgütlerini, isimlerini bahane göstermeden, tescil etmesini bekliyoruz. Batı Trakya Türk azınlığının seçilmiş müftülerini tanımayan Yunanistan'ın son dönemde cezai soruşturmalar suretiyle seçilmiş müftülere yönelik baskılarını yoğunlaştırdığını üzülerek takip ediyoruz. Geçmişte, seçilmiş müftülere yönelik yetki gaspı suçlamasıyla açılan davalarda AİHM'in Yunanistan'ı beş kez suçlu bulduğunu da hatırlatmak isteriz. Bu nedenle, Yunanistan'ın geçmişten ders çıkartmasını ve seçilmiş müftülere yönelik uyguladığı hukuki baskıya son vermesini bekliyoruz." (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir