• DOLAR 32.59
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2498.927
  • ...
Sayacı değiştirmek istemeyen aboneye DEDAŞ`tan "kaçak cezası" iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da bir esnaf, dükkânının elektrik sayacını dijital sayaçla değiştirmek için gelen DEDAŞ ekibine itiraz ettiği için, kendisine haksız yere kaçak elektrik cezası kesildiğini öne sürdü.

Merkez Bağlar ilçesindeki dükkânına gelen DEDAŞ ekibinin elektrik sayacını değiştirme itirazından dolayı kaçak cezası kestiklerini ileri süren Kemal Yaşar Yıldız, kendisine kesilen cezayı da yaklaşık 2 ay sonra bir yakınından öğrendiğini kaydetti.

DEDAŞ, ekibinin dijital elektrik sayacı takmak için dükkânına uğradıklarını belirten Yıldız, "Bana elektrik saatimin eski olduklarını, bundan dolayı dijital saatin takılması gerektiğini söylediler.  Ben de kendilerine, 'sizin böyle kanuni yetkiniz yok, internete de baktım öyle bir şey yok. Ancak arıza olursa değiştirirler, arızayı giderdikten sonra geri getirirler. Benim rızamın olması lazım.' dedim.  O da 'bizim değiştirme hakkımız var.' dedi.  Ben de kendisine öyle bir yetkiniz varsa yazı verin, yani dükkân sahibinin rızası yok, buna rağmen biz kanunun vermiş olduğu yetkiye göre saati değiştiriyoruz, şeklinde bir yazı verin sonra dedim. Bana, 'biz o yazıyı sana veremeyiz.' dedi." şeklinde konuştu.

"Saati değiştirseydin iyi olurdu yoksa başın çok ağrır"

İtiraz etmesi sonucu ekibin kaçak kontrolü yapacaklarını söylediklerini sözlerine ekleyen Yıldız, "Sonra sayacı kontrol ettiler, Bana, 'amca senin kaçağın yok ama sen saati değiştirseydin iyi olurdu, seninle uğraşırlar, rahat bırakmazlar, başın çok ağrır." ifadelerini kullandı.  

Yıldız, kendisine kesilen yaklaşık 15 bin TL cezayı da kullanmadığı dükkânının abonesini iptal etmek için DEDAŞ'a giden bir yakınından öğrendiğini söyledi.

"Saatimi değiştirmelerine müsaade etmediğim için bana bu cezayı kestiler"

Yıldız ifadelerinin devamında, "İki ay sonra bizim karşı bakkal DEDAŞ'a gitti. Ben de kendisine benim dükkânın tesisat numarasını vererek baktırmasını istedim. Kendisine, 'bu tesisatsın 14 bin 500 TL kaçak cezası var. 500 TL'de gecikme faizi var' demiş.  Bana bunu söylemesiyle ben şok oldum. Tabi bana tebligat da yapmamışlar. Kontrolle gelirlerken bana, 'senin kaçağın yok,' diyorlar.  Kuruma gidip kaçak yazıyorlar. Bu haksızlık değil mi? Benim kaçağım varsa burada tutanak tutmaları gerekmiyor mu?" diye sordu.  

Maddi durumunun iyi olmadığını aktaran Yıldız, " Ben kesinlikle kaçak yapmamışım. Bana yapılan bir haksızlık var.  Senin şerefinle haysiyetinle oynuyorlar. Kaçak yapmadığım halde kaçak yapmışsın diyor. Bana, 'sakalından da utanmıyorsun, kaçak yapmışsın' diyenler var. Hukuki yollara başvurup hakkımı arayacağım. Saatimi değiştirmelerine müsaade etmediğim bu cezayı kestiler." İfadelerini kullanarak, yargıya başvuracağını söyledi. 

DEDAŞ yetkilileri iddiaları yalanladı

İddialarla ilgili görüştüğümüz DEDAŞ yetkilileri ise sayaç klemens kutusundan giriş ve çıkışı şöntlemek suretiyle kaçak elektrik kullanımından dolayı bu cezanın yazıldığını iddia ettiler.

DEDAŞ yetkililer ayrıca cezanın, "12 Aralık 2013 tarihli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının; Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nin; 9'uncu maddesinin, elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin 10 yılda bir yaptırılması zorunludur." fırkası kapsamında kesildiğini önü sürdüler. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz- İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir