• DOLAR 32.579
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2427.037
  • ...
 İpekyolu Belediyesinden `Ölçü ve Ayar Birimleri` kontrolü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van merkez İpekyolu İlçe Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, esnaf ve vatandaşların, alışverişlerinde haklarının korunması gerekçesiyle ölçü ve ayar birimlerini düzenlemek için bir dizi tedbir aldığını açıkladı.

3516 sayılı ölçüler ve ayar kanunu gereği ölçü ve tartı işlemlerinde kullanılan her türlü elektronik, ibreli, mekanik, teraziler, kantar,  baskül, metre,  litre, gram ve kilogramların muayene ve damgalama işlemine tabi olacağı belirtilen açıklamada, kanun gereği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilk muayenesi yapılarak damgalanan ve satışa sunulan teraziler kullanılabileceği ifade edildi.

İlk muayene damgası bulunmayan ölçü, tartı aletlerinin almak, satmak, kullanmak ve iş yerinde bulundurmanın yasak olduğu belirtilen açıklamada, "Arızalı ölçü ve tartı aletleri, Belediyemiz Ölçüler ve Ayar Birimi'nden tamir izin formu almadan teraziler tamir ettirilemez. Ölçü ve tartı aletlerinin damgaları Ruhsat Denetim Müdürlüğü ölçü ayar memurları dışında hiç kimse tarafından sökülemez, takılamaz ve müdahale edilemez. Ölçü tartı aletleri bozulduğunda veya damga teli koptuğunda aynı gün içinde Ölçüler  ve Ayar Birimi'ne müracaat edilmek zorundadır. Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin yaptırılması, damgalattırılması ve damgalarının muhafaza edilmesi  o anki kullanıcıya aittir. Sabit esnaflar, pazarcı esnafı belediyemize müracaat edebilir." denildi.

Muayene İçin Yapılacak İşlemler

2018 yılı içerisinde periyodik muayene ve kontrollerin devam edeceği ve denetimlerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtilen açıklamada devam; "Esnafımız kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerini her iki yılda bir 8 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında Belediyemiz Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermek zorundadır. Beyannamesi verilecek olan terazilerin cinsi, kapasitesi, seri numarası, markası bilinmek zorundadır. Beyannamesi verilmiş olan ölçü ve tartı aletleri ölçüler ayar birimince bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapılmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilecektir.  Randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tartı aletlerinin muayeneleri yapılmayacaktır." denildi.

Cezai İşlemler

Belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaflar hakkında 01 Mart 2018 tarihinden itibaren 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin ilgili fıkraları gereğince 2018 yılı için 2.101,00 TL para cezası kesileceği belirtilen açıklamada, "Para cezasıyla birlikte 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun Emre Aykırılık hükümlerine istinaden para cezası uygulanarak ölçü tartı aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirilecektir. Yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf için Türk Ceza Kanunu hükümlerince hapis cezası yaptırımları da yer almaktadır." uyarısında bulunuldu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir