• DOLAR 32.601
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2411.571
  • ...
"PKK ve PYD arasındaki ilişkinin farkındayız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, İngiliz parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun "Kürtlerin hevesleri ve İngiltere'nin çıkarları" başlıklı oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda üyelerin, "PKK'lilerin başka bölgelerde başka grupların safında çarpıştığına dair çok sayıda tanıklık ve yazılı ifade aldık, bu gayet iyi biliniyor. Öcalan'ın fotoğraflarının gösterilerde ve kamusal alanlarda sergilendiği gayet iyi biliniyor. Sadece bağlantılara dair haberler yok, bağlantılar var. Bu örgütler arasında ideolojik, finansal ve örgütsel bağlantıyla ilgili İngiliz Dışişleri Bakanlığının değerlendirmesi ne?" şeklindeki sorularına, İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, yanıt verdi.

Burt, şunları kaydetti: "PKK ile temasımız yok. Dediğiniz gibi ilişkilerin de farkındayız. YPG, Demokratik Suriye Güçleri içinde hâkim güç. Biz teçhizat, silah sağlamıyoruz bu güçlere. Hava desteği alıyorlar çünkü tarafı olduğumuz bir çatışma içindeler. PYD ve YPG ile konuştuğumuzda, PKK ile ilişkileri kesmesi gerektiğini söylüyoruz. Pratikte ise muhtemelen kesmiyorlar. İlişkiler ortada. Bunu biliyoruz ancak PKK ile temasımız yok. Bu meseleyi PYD ile her zaman gündeme getiriyoruz. İlişkileri olduğu çok açık ancak sahadaki durum çok karışık. Çatışma ortamı dikkate alındığında aynı tarafta çarpışanlar arasında silah geçişi olmuyorsa şaşırırım. Başka türlü düşünmek naiflik olur ancak biz hiçbir silah temin etmiyoruz."

İngiliz parlamentosunun 11 üyeli Dış İşleri Komitesi, önceki ay başlattığı "Kürtlerin hevesleri ve İngiltere'nin çıkarları" başlıklı araştırma kapsamında, İngiltere'nin IŞİD ile mücadele kapsamında hangi gruplara ne tür destek sağladığı ve bunun sahadaki durumu nasıl etkileyeceğini ele alıyor.

Komisyonun, çalışma sürecinin sonunda konuyla ilgili bir rapor yayımlaması öngörülüyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir