• DOLAR 32.572
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2427.423
  • ...
2018`de Olası Siber Tehditler Neler?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bitdefender Antivirüs`ün tehdit analizi birimi 2018 yılında ortaya çıkabilecek kötü amaçlı yazılımlardaki gelişmeleri araştırdı. Tehditleri 10 başlıkta sıralayan söz konusu uzmanlar kötü amaçlı yazılım geliştiricilerinin benimsediği şaşırtıcı tekniklerin artması nedeniyle tüm zararlı yazılımların daha sofistike hale geleceğini belirtiyor.

1. SİBER SUÇLULARIN GÖZÜ DİJİTAL PARALARDA OLACAK

Siber suçlular, kurbanların bilgisayarlarından para çalmak veya madencilik için kötü amaçlı yazılımlar kullanmaya devam edecekler. 2018`de, daha fazla kişi dijital paralarını bilgisayarlarında saklayacak. Şüphesiz, kullanıcıların dijital paralarını çalmak için tasarlanmış daha fazla saldırı görülecek.

2. İNTERNETE BAĞLI CİHAZLAR HEDEFLENECEK

İnternete bağlı cihazların (IoT) sayısı arttıkça, siber suçlular bu cihazların potansiyellerini kullanmaya başladı. 2017`de yaklaşık 100.000 IoT cihazı köleleştiren ve bunları en büyük DNS servis sağlayıcılarından birini kullanılmaz hale getirmek için kullanan Mirai botnet, bu tür cihazların güvenliğinin hala eksik olduğunu ve siber suçluların onları kolayca tehlikeye atabileceklerini gösterdi.

3. SPAM E-POSTALAR DEVAM EDECEK

Kötü amaçlı ekler veya şüpheli URL`ler bulunan spam e-postalar, 2018 yılında da aramızda. Aynı zamanda spam e-postalarındaki kötü amaçlı eklerin, özellikle de PERL veya Python gibi komut dosyası dillerinde yazılmış olanların sayısının artması bekleniyor.

4. SİBER SALDIRILAR DAHA ÇOK KAZANÇ GETİREN ALANLARDA YOĞUNLAŞACAK

Solucan benzeri davranışlarla silahlandırıldıklarında ne kadar güçlü olduklarını gördükçe 2018`de istismar sayısının kesinlikle artması bekleniyor. Bu yıl da fidye yazılımları, şirketler ve son kullanıcılar için en büyük tehdit olacak ve yeni fidye yazılımı ailelerinin sayısı artacak. 2017 yılında siber suçlulara büyük paralar kazandıran Hizmet Olarak Fidye Yazılım (RaaS) platformları, bilgisayar korsanları için daha da erişilebilir hale gelecek ve 2018 yılında fidye yazılım örneklerinin hacmini ve karmaşıklığını önemli ölçüde artıracak.

5. MOBİL TEHDİTLERDE ARTIŞ OLACAK

Android işletim sistemi, geniş kitlelere kötü amaçlı yazılım dağıtmak için Google Play Store`yi kullanmaya çalışan siber saldırganların hedefi olacak. Bankacılık trojanları ve mobil fidye yazılımı, mobil platformalar için başlıca tehditler arasında yer alacak. Hem Google hem de Apple, resmi mağazalarında konuşlanabilecek zararlı uygulamaları belirlemek için sistemlerini hassaslaştıracak.

6. MAC OS KULLANICILARININ DA BAŞI AĞRIYACAK

Bazıları Mac OS`un kötü amaçlı yazılımlara karşı bağışıklığı olduğunu iddia edebilir ancak son gelişmeler fidye yazılımı, trojan ve diğer herhangi bir uzaktan erişimli trojan aracının Apple`ın Mac OS sistemine kolayca girebileceğini kanıtladı. 2018 yılı boyunca bilgisayarı “düzeltmeyi” vaat eden scarewareler ve popüler uygulamaları kullanarak yayılan kötü amaçlı yazılımlar Mac OS için kesinlikle daha fazla görülecek.

7. BULUT ALTYAPISI POTANSİYEL HEDEF OLACAK

Şirketler bulut tabanlı depolama platformlarına giderek daha fazla güveniyor. Bu nedenle bulut altyapısı, güvenlik ihlallerinin potansiyel bir hedefi olacak. Şirketlerin genel bulut varlığını hedef alan saldırılar 2018`de de artacak.

8. SİBER SİGORTA TEKLİFLERİ ARTACAK

Siber sigorta sektörü büyük bir hızla büyümeye devam edecek. Mali kurumlar ve bilgi teknolojisi firmaları siber sigorta poliçelerinin ilk benimseyenleri olacak ve bunları sağlık hizmeti sektörü takip edecek.

9. SİBER ZORBALIK DEVAM EDECEK

Zihinsel ya da duygusal stresten, itibar kaybına ya da kişinin kişisel güvenliğinden korkmasına kadar değişen sonuçlara neden olabilecek siber zorbalıkla 2018`de de karşılaşacağız. Dünya çapındaki yetkili makamların sayısız girişimi olmasına rağmen siber zorbalık kurbanlarının önemli ölçüde artacağı gözüküyor.

10. SİBER SALDIRILARA KARŞI İŞBİRLİĞİ OLUMLU ETKİ EDECEK

Araştırmalara göre, hükümetler, güvenlik endüstrisi ve etkilenen kuruluşlar (şirketler ve bireyler) arasında siber suçları ortadan kaldırmak için artan işbirliği siber saldırıların seviyesini düşürecek.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir