• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...
Çin ile Fransa işbirliğini genişletiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Başbakanı Li Keqiang ve Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang, Çin'i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başkent Beijing'de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Başbakan Li Keqiang, görüşmede Çin'in reformları derinleştirme, dışa açılma ve piyasaya giriş şartlarını kolaylaştırma gibi tedbirler alarak, Fransa'nın da aralarında bulunduğu farklı ülkelere daha fazla işbirliği imkânı sağlayacağını belirtti.

Fransa'nın Çin'e yatırımlarını artırmasını beklediklerini söyleyen Li, Paris yönetiminden ileri teknolojiye dayalı ürünlerin Çin'e ihracatına dönük sınırlamaları da azaltmalarını istedi.

Başbakan Li Keqiang, iki ülke arasında nükleer enerji, uzaycılık ve tarım alanlarının yanı sıra, yapay zekâ gibi ileri teknolojiye dayalı alanlardaki işbirliğinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa'nın bütünleşme sürecine destek verdiklerini kaydeden Li, AB ile yatırım anlaşmasına dair müzakere sürecini hızlandırmaya da hazır olduklarını vurguladı.

Zhang Dejiang da Macron ile yaptığı görüşmede, iki ülke yasama kuruluşları arasındaki temasların güçlendirilerek, ikili kapsamlı stratejik ve ortaklık ilişkilerinin gelişmesine daha büyük katkılar yapılmasını dilediklerini belirtti.

Emmanuel Macron ise Çin'le uzun vadeli işbirliği temelinde ikili ekonomik ve ticari işbirliği planını ortaya koyacaklarını, bilimsel araştırma, yapay zekâ, uzaycılık, nükleer enerji ve tarım alanlarındaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğini genişleteceklerini belirtti.

Fransa-Çin ve Avrupa-Çin ilişkilerini yeni bir aşamaya taşıyacaklarına işaret eden Fransız lider, dünya barışı ve kalkınmasına da yeni katkılar yapacaklarının altını çizdi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir