• DOLAR 32.574
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2432.771
  • ...
SON DAKİKA
"DEDAŞ'kaçak kullanım ihtimali olabilir' diye ceza kesiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Yeniköy ve Fatih mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) personelinin kaçak kullanım tespiti yapmadan, hatta 'ihtimal üzerine' kendilerine ceza kestiğini, yine söz konusu personelin baskın yapar gibi evlere daldıklarını öne sürdüler.

DEDAŞ çalışanlarının hiçbir delil olmadan ve ihtimaller üzerine kendilerine 2 bin TL kaçak elektrik cezası kestiğini ileri süren vatandaşlar,  İLKHA'yı ziyaret ederek söz konusu cezayı ödeme güçleri olmadığını ve kendilerinden haraç gibi para alındığını ifade ettiler.

İki kez DEDAŞ tarafından mağdur edildiğini söyleyen Halit Özaslan, "Eve gelip, 'bizim kaçakla hiçbir alakamız yok, sadece saate bakacağız, varsa bir sıkıntısı düzelteceğiz. Ya da numaranızı alacağız, yeni saatler getireceğiz' gibi doğru olmayan ifadeler kullanıyorlar. İçeriye girip sayacı açıyorlar, tesisat numarasını ya akıllarında tutuyor, ya telefona ya da elindeki kâğıda yazıyorlar. Aradan bir iki hafta geçmeden ceza geliyor. Neymiş efendim, 'kaçak kullanmışsın'. 2 bin 3 bin TL ceza geliyor. 10 bin TL ceza veren arkadaşlarım var." dedi.

"Delil göstermeden, kendi kanaatlerine ve ihtimallere göre ceza kesiyorlar"

DEDAŞ'tan kaçak elektrik kullandıklarına dair delil istediğini söyleyen Özaslan, "Bugün DEDAŞ'a gelip kaçak kullandığıma dair yetkililerden delil istedim, adam bana diyor ki, 'yapılan kontrolde sayacın faz girişinde sayaç faz çıkışına bir iletken ile kaçak kullanıldığı tespit edildi. Abone yanımızda köprüyü çektiğinden foto alınamadı.' Öyle bir durum yok ki alasınız. Öyle bir şey yok, bu bir iftiradır. 'Kaçak elektrik kullandığımı öne sürüyorsan bana delilini göster, belgeni göster' diyorum. 'Yok' diyorsun, peki yoksa bana nasıl ceza kesiyorsun. Kendi kanaat ve ihtimallere göre ceza kesiyorlar.  Bunların yaptığı eşkıyalıktır ve resmen bizden haraç alıyorlar. Ben bu kış ortasında sana nereden para getireyim, devlet memuru değilim, maaş almıyorum ki, bir de işlemediğim bir suç, zorumuza giden de o zaten. Türkiye hukukunda böyle bir şey var mı? 2 bin 179 TL, üzerine faiz de koymuşlar, ben bu parayı ödemem, ancak ispatlanırsa öderim, fakat ispat yok, bugün de DEDAŞ'a geldim, delil göstermelerini istedim ama bana delil göstermediler." İfadelerini kullandı.

Kendisine haksız yere 2 bin 300 TL ceza kesildiğini ifade eden Kadri Taşkın da, "Bundan bir hafta önce eşim bana telefon açtı, dedi ki, '8 kişi gelip eve baskın yapar gibi içeriye daldılar'.  Eşime, 'biz sadece elektrik kontrolü yapıyoruz' diyerek elektrik sayacına bakmışlar. Başka bir personel penseyle sayacın içindeki saati kontrol etmiş ve ve kabloların gevşek olduğunu söylemiş. Bana, 'kaçak kullanım ihtimali var' diyerek, 2 bin 300 TL gibi bir ceza kesmişler. Bugün ise DEDAŞ'a gidip itiraz başvurusu yaptım. Ben bu cezayı asla kabul etmiyorum. Ellerinde herhangi kanıt, belge ve delil varsa bana göstersinler, ben de kabul edeyim. Kanıt ve belge yok, varsayım üzerine ceza kesilmiş. Gidip itiraz ediyorum, bir sonuç yok." diyerek mağduriyetini dile getirdi.

"Kanun dışı hareket eden personel hakkında şikâyetçi olacağım"

Evde eşi ve 2 çocuğu olmasına rağmen, sözkonusu personelin baskın yapar gibi içeriye daldıklarını sözlerine ekleyen Kadri Taşkın, "8 kişilik grup eve baskın yaparken, evde sadece eşim ve 2 küçük çocuğum var. Korkmuşlar, o konuda şikâyetçi olacağım. Biz bu cezayı kabul etmiyoruz. Ellerinde herhangi bir arama izni olmadan direk evin içine nasıl girebiliyorlar? Eşim çalınan kapıyı açar açmaz baskın yapar gibi içeri nasıl gerebiliyorlar? Bu resmen haneye tecavüz. Eşim ve çocuklarım mağdur oldu, korktular. Onların bunu yapmaya hakkı yok. İzin istemeden, sanki dağ başıymış gibi içeri giriyorlar.  DEDAŞ yetkilileriyle görüştüm, bize, bu cezayı kesenlerin çoğunun diğer illerden geldiğini söylediler. Kafalarına göre ceza yazıp gidiyorlar. Şu an Diyarbakır'da yeraltı çalışmaları yapıyorlar, bunlar bunun parasını bizim gibi fakirlerden kesecekler. Onların umurunda değil, hayat şartları belli, işsizlik had safhada, ben bu parayı nerden getireceğim.  Böyle kanun dışı hareket eden personel hakkında şikâyetçi olacağım, yetkililer bu konuya el atsınlar." dedi.

İddialar üzerine konuştuğumuz DEDAŞ yetkilileri ise iddiaları yalanlayarak, söz konusu abonelerin, elektrik sayacına kablo bağlayarak kaçak tüketimde bulunduklarını, haneye baskın yapılmadığını, ekipte 8 değil, 3 personelin olduğunu, personelin görevini yapması konusunda zorluk çıkarıldığını belirttiler. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik - İLKHA) 



















Bu haberler de ilginizi çekebilir