• DOLAR 32.634
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2505.09
  • ...
Tandır kültürü Sason`da sürdürülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soba ve doğalgaz gibi ısıtma araçlarının çıkması ve ekmek fırınlarının çoğalmasına bağlı olarak zamanla azalan tandır kültürü Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yuvalar (Sorexbê) köyünde devam ediyor.

Bölgede yerin üstü ve yerin altı olmak üzere iki farklı çeşitte yapılan tandır, Sason'da genellikle yerin altına gömülü şekliyle yapılıyor.

Kırmızı toprağın çamurlaştırılıp yoğrulduktan sonra istenilen şekle büründürüyor. Ardından kuruması için birkaç gün bekletiliyor.  

Sason yöresine has tandırlar hakkında bilgi veren köy sakinlerinden İbrahim Aracı, "Sason ilçesine bağlı Yuvalar köyünde yaşıyoruz. Sason yöresinin has ekmek pişirdikleri tandırlar herkes evinde yapıyor. Bu tandırları kendi ellerimizle kırmızı topraktan yapıyoruz. Köylü ekmek ihtiyacını bu şekilde evde pişirerek karşılıyor. Her evin böyle bir tandırı var. Bu tandırlarda hanımlar ekmek yapıyor. Böylelikle ekmeğimiz doğal oluyor. Tandırların yapılışı yaklaşık iki üç gün sürüyor. Yapım işlemleri tamamlandıktan sonra kurumasını bekliyoruz. Tandır kuruduktan sonra çırpılarla içinde ateş yakılıyor. Ateşten sonra tam kızgın hale geldikten sonra hazırlanan hamurla ekmek pişirme işi yapılıyor." dedi. (M.Sait Çelik - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir