• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
"FETÖ kumpası ile ceza alanlara yeniden yargılama yolunun açılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) Dönem Sözcüsü Haluk İnanç, aralık ayı raporu kapsamında 28 Şubat darbesi ve FETÖ kumpası nedeniyle ceza alanlar, ABD' Başkanı Trump'ın Kudüs kararı, pembe otobüs talebi ve Roboski olayı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Amerika'nın Kudüs'ü işgalci siyonistlerin başkenti ilan etme girişimini kabul etmediklerini, tertipledikleri "Kudüs Bizimdir" yürüyüşü ile tüm kamuoyuna deklare ettiklerini söyleyen İnanç, dünyadaki tüm tepkileri rağmen işgalcilerin, küstah tavırlarından vazgeçmediğini ve katliam yapmaya devam ettiğini belirtti.

"Türkiye, Filistin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hususunda ilk adımı atmalı"

Kudüs'ün tüm insanlığın ortak değeri ve aynı zamanda Filistin Devletinin başkenti olduğunu vurgulayan İnanç, "Son yapılan BM genel Kurulu oylamasında da tüm tehditlere rağmen bu hakikat uluslararası toplum tarafından kabul görmüştür. Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası toplum, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi hususunda bir an evvel gerekli adımları atmalıdır. Bu vesileyle ülkemiz Türkiye, Filistin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hususunda ilk adımı atarak bu husustaki beklentilere öncülük etmelidir." dedi.

"FETÖ kumpası nedeni ile ceza almış dosyaların yeniden yargılama yolunun açılması gerekmektedir"

28 Şubat darbesi ve FETÖ kumpası nedeniyle halen cezaevinde olanlara dikkat çeken İnanç, "28 Şubat darbesinden bu yana ülkede birçok kesim büyük mağduriyetler yaşadı. Büyük cezalara çarptırıldı ve hak kaybına uğradı. Başta FETÖ kumpasları olmak üzere birçok gereksiz nedenden ötürü halen cezaevlerinde binlerce kişi bulunmaktadır. Davayı açan yargıç, kararı veren hâkim FETÖ nedeni ile cezaevindeyse, yaptıkları yargılamaların ne kadar hukuki olduğu tartışılmaktadır. Bu nedenle;  Hizbullah Ana Davası dosyasında görüldüğü gibi FETÖ kumpası nedeni ile müebbet veya belli oranlarda ceza almış ve kapatılmış dosyaların yeniden yargılama yolunun açılması gerekmektedir. Böylelikle haksız mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. Hizb-ut Tahrir davası adı altında, FETÖ suçlamaları ile yargılanan üyelerin oluşturduğu Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin verdiği kararlar tekrar yargılamaya açılmalı, kurulduğundan bugüne kadar hiçbir şekliyle cebir ve şiddeti metod olarak benimsememiş Hizb-ut Tahrir üyelerinin oluşabilecek mağduriyetlerinin önlenmesi gerekmektedir. Aslında Bylock kullanıcısı olmayan, Morbeyin yazılımı ve Iframe gibi yollarla tuzağa düşürülen mağdurların hızlı bir şekilde ayıklanması, bu kişilerden cezaevlerine haksız yere girenlerin serbest bırakılması gerekmektedir." diye konuştu.

Roboski olayı

İnanç, Uludere (Roboski) olayında da F-16 savaş uçaklarıyla öldürülen 34 kişinin, sorumlularının bulunup yargı önüne çıkarılması ve cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Pembe otobüs

İnanç, son olarak Türkiye'nin birçok ilinde yürürlüğe konulan "hanımlara özel otobüs" uygulamasının hayata geçirilmesine dair başlattıkları "Van İçin Pembe Otobüs"  imza kampanyasına halkın desteğini beklediklerin belirtti. (Yunus Tuğrul- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir