• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
DEDAŞ`ın "Kaçak kullanım belgeleriyle sabittir" açıklamasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki kolu ve iki bacağı olmayan engelli bir vatandaşın kaçak elektrik mağduriyeti yaşadığına dair gündeme gelen haberlere ilişkin Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) yaptığı açıklamaya tepki geldi.

Geçtiğimiz günlerde "Engelliye Kaçak Cezası" başlığıyla basına yansıyan haberlere ilişkin açıklama yapan DEDAŞ, kaçak kullanımın belgeleriyle sabit olduğunu ve bu nedenle kaçak elektrik tahakkukunu silmelerinin söz konusu olmadığı gibi, gerekli tüm yasal işlemlerin de yapıldığını kaydetti.

Burhan Doğruyol isimli engelli vatandaşın kaçak elektrik kullanımını kabul ettiği ve kaçak kullanımın belgeleriyle sabit olduğu yönündeki DEDAŞ açıklamasına tepki gösteren ağabey Kasım Doğruyol ise yeni iddialarda bulundu.

"Şanlıurfa'dan bir ekip geldi ve evde kaçağın olmadığını söylediler"

Engelli kardeşi Burhan Doğruyol ile ilgili birkaç gün ünce basına verdikleri açıklamaların tümünün doğru olduğunu ve kardeşinin hiçbir şekilde kaçak elektrik kullanmadığını, bunu iddia edenlerin doğru konuşmadıklarını söyleyen Kasım Doğruyol, şunları ifade etti:

"DEDAŞ, basına verdiğimiz açıklamalar sonrası medyaya bir metin atmış. Ben, söz konusu açıklamalarını okudum. DEDAŞ'ın açıklamalarında bizim kaçak kullandığımızı kabul ettiğimiz ve bunun da belgeleriyle sabit olduğu söyleniyor. Güya bu borcu da ödemişiz.  Bunların tümü yalandır. İşin aslı ise şudur: Bize ceza kesildikten sonra engelli kardeşimi de alıp DEDAŞ'a gittim. Durumu izah ettim ve ilçeden ekipler 3 kez kontrol için geldiler. Daha sonra olayın basına verilmesinin ardından Şanlıurfa Valiliği harekete geçti. Bu sefer de Şanlıurfa'dan bir ekip geldi ve onlar da elektrik tesisatını kontrol ettikten sonra evde kaçağın olmadığını söylediler. Sadece saatimizin şartelinin arızalı olduğunu söylediler.  Şanlıurfa'dan gelen ekiplerin tespitiyle evimizde her hangi bir kaçağın olmadığı teyit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"DEDAŞ yetkilileri bize başka basına başka konuşuyorlar"

Yaşananların basına yansımasından sonra DEDAŞ'tan Müdür Yardımcısı Süleyman Ömer Yükü'nün kendilerini çağırdığını ve kendilerine "Gelin anlaşalım, bu borcun yarısını siz verin bu konuyu kapatalım." dediğini belirten Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizler de suçsuz olduğumuzu ve mağdur edildiğimizi, bu cezayı kabul etmeyeceğimizi söyledik. Bu sefer de bize  'o zaman size 83 TL bir fatura keseceğim ve geri kalan borcunuzu sileceğim' dedi. Ama DEDAŞ'ın açıklamasına baktım. Bir şartel fotoğrafı paylaşmışlar ve güya bizim evimizde kaçak elektrik yakalamışlar diye bir açıklama yapmışlar. Oysa o şartel bize ait değildir. Adamlar dolandırıcılık peşindedir. Yalan konuşuyorlar. İlçedeki yetkililer bize bir şey söylüyor, basına ise başka şekilde açıklama veriyorlar."

"Ne yapmaya çalışıyorlar anlamadık"

DEDAŞ'ın açıklamasında ifade ettiği "Elektrik aboneliğinin Burhan Doğruyol'un olmadığı" iddiasına da açıklık getiren Kasım Doğruyol, şöyle konuştu:

"Ben, Burhan'ın ağabeyi Kasım Doğruyol olarak bütün işleriyle ilgileniyorum.  Engelli kardeşim, bu haliyle resmi işlerini nasıl görecek? DEDAŞ faturasını nasıl gidip ödeyecek. Ben, bugün, bu açıklamayı gördükten sonra babamla DEDAŞ'a gidip konu ile ilgili müdür yardımcısı Süleyman Ömer Yükü Bey'le görüştüm. Bize dedi ki; 'Siz gidin evinizde oturun. Size gelen cezayı ben silmişim. Bundan sonra geldiyse bana ait.' Yaptıkları açıklamada ise aboneliği ağabeyinin üzerinde diye kardeşimi sahtekârlıkla suçluyorlar. Bunlar ne yapmaya çalışıyorlar anlamadık."

DEDAŞ açıklamasında, Burhan Doğruyol'un kendisine ait olmayan bir elektrik aboneliğini usulsüz olarak kullandığı, konutunda kaçak elektrik kullandığının tespit edildiği ve kaçak elektrik cezasının silinmediği aksine cezanın ödendiğinin vurgulandı.

DEDAŞ, konuyla ilgili yayınlanan haberlerde kurumdan hiçbir bilginin talep edilmediğini, haberlerin iddialara dayanarak ve tek taraflı hazırlandığını da ileri sürdü.

Oysaki İlke Haber Ajansında (İLKHA) yayınlanan haber okunduğunda, konuyla ilgili İLKHA muhabirinin DEDAŞ ile yaptığı görüşmenin şu şekilde aktarıldığı görülecektir:

"Konuyla ilgili İLKHA muhabirinin görüşme isteğine DEDAŞ Viranşehir İlçe Müdürü İsmail Türk, izinde olduğu gerekçesiyle ret yanıtı verdi. DEDAŞ Viranşehir İlçe Şefi Ahmet Akgöl ile yapılan görüşmenin ardından ise Akgöl, DEDAŞ Viranşehir İlçe Müdürü adına, 'Genellikle kaçak cezayı kesenler Şanlıurfa'dan gelen ekiplerdir. Dışarıdan gelen ekipler olunca bizler fazla karışamıyoruz.' dedi."

İlkeli ve doğru habercilik özgür basın kuruluşlarının olmazsa olmazı ve dahi şiarıdır. Basın, halkı bilgilendirmek; sorun, sıkıntı ve mağduriyetleri dile getirerek bir kamu görevi icra etmektedir. Haberler de bu sorumluluk bilinciyle yapılır.

İki kolu ve iki bacağı olmayan bir vatandaşın mağduriyetini, ilettiği sorun ve sıkıntılarını gündeme getirmek, basın etiğinin de bir gereğidir.

Bu sorumluluk bilinciyle İLKHA'da yayınlanan "Engelliye Kaçak Cezası" başlıklı haberde, söz konu iddialarla ilgili tarafların tümüyle görüşüldüğü yansıtılmıştır.

İLKHA muhabiri, vatandaşın sıkıntısını dinledikten sonra, DEDAŞ'a giderek İlçe Müdürü İsmail Türk ile görüşmek istemiş, en nihayetinde bir başka yetkili Ahmet Akgül ile görüşmüştür. Akgül, İlçe Müdürü Türk'ün izinli olduğunu ifade etmiş, muhabirin ısrarları üzerine Akgül, Türk'ü telefonla aramış, durumu izah etmiştir. Fakat buna rağmen Türk, muhabirin görüşme talebini geri çevirmiştir. (Sabri Acet - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir