• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Geçici olarak getirilen vergi kalıcı hale getirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1999 Gölcük depremi sonrası geçici olarak yörürlüğe giren "Özel İletişim Vergisi"nin kalıcı hale getirilmesinin kısa ve orta vadede vatandaşlara önemli bir yük getirdiğini belirten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, 18 senedir ödenen bu verginin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını ve artık kaldırılması gerektiğin söyledi.

"Veri kullanımının her geçen gün katlanarak artıyor"

Vatandaşın en önemli özgürlüklerinden birisinin de haberleşme özgürlüğü olduğunu belirten TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, "1999 Gölcük depremiyle hayatımıza geçici olarak giren Özel İletişim Vergisini vatandaşlarımız 18 senedir ödüyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bu vergi artık kaldırılmalıdır. 2018 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek olan son torba yasa ile konuşma üzerinden alınan bu vergi düşürülmüş ancak internette %50 artırılmıştır. Veri kullanımının her geçen gün katlanarak arttığı göz önüne alındığında bu artışın, kısa ve orta vadede vatandaşlarımıza önemli bir yük getireceği anlamı ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yaşamımızın vazgeçilmezi olan haberleşme hizmetlerine uygulanan yüksek vergi politikalarının aile bütçelerini zorladığını belirten Arıak,  2018 yılında hem serbestleşmenin hızlandırılarak rekabetin arttırılması hem de bu vergi yüklerinin hafifletilmesi hususunda devletin gerekli yaklaşımı göstereceğine inandıklarını belirtti.

"4 kişilik bir ailenin haberleşme giderinin yıllık 2813 TL"

TELKODER'in her yılın sonunda düzenli yaptığı analiz kapsamında açıkladığı "Elektronik Haberleşmede Aile Giderleri Raporu"na göre Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin haberleşme giderinin yıllık 2813 TL'ye ulaştığını belirten Arıak, bu rakamın 622 TL'sinin devlete ödenen vergi  olduğunu vurgulandı.

Arıak, "TELKODER'in yaptığı genel sektör değerlendirmesi sonucunda bir sabit telefon ve bir genişbant internet aboneliği olan, her bireyinin cep telefonu sahibi olduğu 4 kişilik bir ailenin aldığı haberleşme hizmetleri için ayda ortalama 234 TL harcanıyor. Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama 44,56 TL ödeniyor. Bu giderlerin hepsine %18 KDV'nin yanı sıra, mobil telefon haberleşme için %25, sabit telefon haberleşme için %15, sabit ve mobil internet hizmetleri için %5 Özel İletişim Vergisini de ekleniyor."

"Birçok özelliğini kullanamadığımız cep telefonlarına çok yüksek paralar ödüyoruz"

Yusuf Ata Arıak sözlerine şöyle devam etti: "Açıkladığımız bu giderlere haberleşme cihazlarının bedelleri dahil değil. Ülke olarak pek çoğumuz birçok özelliğini kullanamadığımız cep telefonlarına çok yüksek paralar ödüyoruz ve bu cihazları çok sık değiştiriyoruz. Bu harcamalar aile bütçesi için ağır yük oluşturuyor, bu alışkanlığımızı değiştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir