• DOLAR 32.599
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.605
  • ...
"Orta Doğu ve Dünya barışı Kudüs`ün barışından geçiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'de ziyaret ve temaslarını sürdüren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya gelerek, 2017 yılını değerlendirdi.

Son 15 yılda ortalama yıllık büyüme hızının 5,7 civarında olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Ortalama 5,7 civarında büyümüşüz. Bu büyük bir başarı. İşte 230 milyar dolarlık bir ekonomiden, geçen yıl itibariyle kurdaki bu değişimlere rağmen 860 milyar bir ekonomiye ulaşmışız. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500'den 11 binlere yaklaşmış. İhracatımız 36 milyardan, geçen yıldan itibaren 143 milyar dolar olmuş. Bütün bu gelişmeler siyasi istikrarın sonuçlarıdır. Diğer taraftan ekonomiye baktığımızda 2017 yılının çok önemli başarılara imza atılan bir yıl olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Son çeyrek rakamları henüz beli değil, ama ilk üççeyreğin rakamlarını değerlendirecek olursak, 9 ayda ekonomik büyümemiz yüzde 7,4 oldu. Üçüncü çeyrek ekonomik büyümemiz çift haneli oldu. Türkiye, 11,1 gibi bir ekonomik büyüme sağladı. Bu G-20 ülkeleri içinde bizi birinci sıraya taşıdı, Çin'in de Hindistan'ın da önüne geçerek. Yüzde 7'nin üzerinde büyüyen bir ülke yok. G-20 ülkeleri dediğiniz de dünya ekonomisinin yüzde 85'i. Dolayısıyla Türkiye dünyada aslında en üst sırada bir büyüme performans gösterdi." dedi.

Türkiye'nin ekonomide iyi durumda olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bir yıllık dönemde 1 milyon 233 bin yeni istihdam üretmiş ekonomimiz. 81 il içinde istihdamını en çok artıran 3'üncü il Bingöl oldu." diye belirtti..

İstihdam dışında ihracatta da yine iyi bir yıl yaşadıklarını söyleyen Yılmaz, "Gerek iç sanayimizin büyümesi ve bunun dış pazarlara yönelmesi, çeşitlendirilmemiz, gerekse Avrupa'daki bir miktar canlanmanın etkisiyle ihracatımız da gerçekten önemli bir artış var. Geçen 2016 yılında 143 milyar dolar ihracat yaptı Türkiye. 2017 yılının 11 ayında bunu yakaladık. 2017 yılı için 157,6 milyar dolar bir ihracat bekliyoruz inşallah." dedi.

2018 yılında ihracatta çok parlak bir görüntü olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bir taraftan daha rekabetçi bir kurumuz var dış piyasa açısından. Diğer taraftan canlanan bir piyasa var dışarda. Bütün bunların etkisiyle artan sanayi üretimimiz var. İhracatımızın büyük bir kısmı sanayi. Bütün bunları bir araya koyduğunuzda 2018 yılının şimdiden ihracat yılı olacağını söyleyebiliriz. 2018 yılı için Orta vade programımızda 170 milyar dolara yakın bir ihracat hedefimiz var." ifadelerini kullandı.

"Orta Doğu ve Dünya barışı aslında Kudüs'ün barışından geçiyor"

2017 yılına damgasını vuran en önemli meselelerinden birinin Kudüs meselesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler toplantısında 128 ülkenin oyuyla Trump yönetiminin Kudüs kararını aslına insanlık vicdanında bir karşılık bulmadığını görmüş olduk. Bence dünyamızın geleceği adına umut verici bir gelişme. Demek ki insanlık, vicdan, haklılık ölmemiş. Bu süreçte ABD'nin parasal tehditler olmak üzere bazı ülkelere dönük söylemelerinin de boşa çıkması da ayrıca sevindirici bir durum. Demek insanlık bu gelişmelerden memnun değil. Başka bir dünya arzuluyor. Bunu görmüş olduk. Kudüs konusunda da inşallah dünya doğru yeri bulacak. Orta Doğu ve dünya barışı aslında Kudüs'ün barışından geçiyor. Kudüs insanlığın bir şehri aynı zamanda."

Basın toplatısına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Vali Ali Mantı, İl Eminyet Müdürü Metin Akay ve partililer katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir