• DOLAR 32.499
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2429.204
  • ...
Bilgiyi hafızada tutmanın kolay yolu: Tekrar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hayatın her alanıyla ilgili olarak bilgi edinmek kadar öğrenilen bilgilerin hafızada nasıl daha uzun süre kalacağı da merak edilen konular arasında yerini alıyor.

Yapılan araştırmalara göre, bilginin hafızada uzun süre kalması ya da kalıcı olması için sürekli tekrar büyük fayda sağlıyor. "Ezberleme kolay bir şekilde nasıl yapılır?" sorusuna verilecek cevap, ezber yapa yapa beyni bu konuda geliştirmek ve ezber yöntemlerini öğrenmek.

Sessiz ve düzenli bir ortam şart

Uzmanlar, öncelikle ezber yapılacak ortamın uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ezber yapmak için dikkatin tam olarak toplanabileceği sessiz ve düzenli bir ortam şart. Mesela; çevrede bulunan dikkat dağıtıcı materyallerden (telefon, bilgisayar, tablet, televizyon ve benzeri) kurtulmak, bu konuda atılacak önemli adımların başında geliyor.

Zihin ezber için hazırlanmalı

Ortam hazırlandıktan sonra zihnin ezber yapabilmeye elverişli olup olmadığı kontrol edilmeli. Ortamın olduğu kadar zihnin de ezber yapmaya hazır olması gerekiyor. Zihnini ezber için hazırlamayanlar, "Ezber yapamıyorum, aklım almıyor." gibi şikayetlerde bulunabiliyorlar. Bunun için zihni ezber yapmaya hazırlama önemini muhafaza ediyor.

Adım adım ilerlemeli

Motivasyon konusunda başarılı olmak ve beyni ezber yapmaya alıştırmak adına küçük adımlarla işe başlanmalıdır. Örneğin; bir sayfalık bilgiyi tek seferde ezberlemek yerine bunu küçük parçalara bölerek ezberlemek hem daha kolay hem de daha kalıcıdır.

Yüksek sesle okuma yapılmalı

Unutulmaması gereken noktalardan biri de ezberi yapılacak bilginin yüksek sesle okunması gerektiğidir. Yüksek sesle okuma yöntemi hem kulağa hem de gözlere hitap ettiği için ezber hususunda başarı oranı iki kat artıyor.

Bilgiler, yazarak hafızaya kolaylıkla yerleştirilebilir

Okunanların belleğe kaydedilmesi için yazarak çalışma yöntemi muhakkak denenmeli. Uzmanlar, bilgilerin zihinde kalıcı hale gelmesi için yazmanın faydalı olduğunu sık sık dile getiriyor.

Ezber zamanına dikkat!

Ayrıca, ezberin yapılacağı zamana dikkat edilmesi gerekiyor. Ezber için zihnin dinç olacağı sabahın erken saatleri tercih edilebilir. Çünkü bu zamanlarda zihin daha verimli bir haldedir.

Okunan bilgiler yazıldıktan sonra başkalarına da anlatılırsa ezber süreci daha sağlam zemine oturmuş olacaktır.

Ezber konusunda en mühim adımın, "Başaramam, ezberleyemem." gibi düşünceleri zihinden atmak olduğu unutulmamalıdır. Çünkü kişi kendine güvenirse yapacağı iş onun için daha kolay hale gelecektir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir