• DOLAR 32.482
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2436.547
  • ...
Diyarbakır Valiliğinden 2017 okul öncesi eğitim değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır 2017 okul öncesi eğitim değerlendirmesi toplantısında konuşan Vali Güzeloğlu, göreve geldikleri dönemden bu yana 3-4-5 yaş grubu okullaşma ortalamasını yüzde 26.74'ten yüzde 43.98'e çıkardıklarını söyledi.

Güzeloğlu, eğitimde kaliteyi yükseltmek için maddi manevi ve son teknolojik gelimler takip ederek bu doğrultuda çaba sarf edeceklerini söyledi.

Güzeloğlu, "Göreve başladığımız 30 Haziran itibariyle 3-4-5 yaş grubunda Diyarbakır'da okullaşma oranımız yüzde 26.74'tü. Şüphesiz 3-4-5 yaş grubu açısından yüzde 26.74 kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir oran değildi. Bugün itibariyle bu oranımız yüzde 43.98'e çıkmış durumdadır. Bu konuda yılsonu hedefimiz yüzde 75'tir ve bu oran da bizim Türkiye açısından en yüksek düzeye gelmememizi sağlayacaktır. Bugün geldiğimiz yüzde 43.98 3-4-5 yaş grubu okullaşma oranımız Türkiye ortalaması olan yüzde 35.52'yide çok aşan ve Diyarbakır adına gerçekten bir başarı öyküsü olarak öne çıkan bir sonuç olmuştur." dedi.

3 yaş grubunun okullaşması için özel bir çaba sarf ettekilerini aktaran Güzeloğlu, "Şüphesiz 3-4-5 yaş grubu bütünlüğü yanında 5 yaş grubu da apayrı ve özel çalışmalarımızdır. İlköğretime başlama öncesi son yaş grubu olan 5 yaş grubunda göreve başladığımızda okullaşma oranımız yüzde 50,05 oranındaydı. Bugün 29 Aralık 2017 itibariyle 5 yaş grubunun okullaşma oranımız hamdolsun yüzde 95.01'e çıkmıştır. Bu oran yüzde 100 hedefinin çok yakınındadır. 2'inci yarıyılı başında yüzde 100 hedefini elde ederek hiçbir çocuğumuzun, 5 yaş grubunda okul öncesi eğitim dışında kalmasın izin vermeyeceğiz. Bugün gururla söylemek istiyoruz ki 5 yaş grubunda Diyarbakır'ımızda okullaşma oranımız artık yüzde 100'e erişmiş ve çok az bir zaman içinde de elde edilmiştir. Bu ilköğretime hazırlık açısından çok önemli bir evre çok stratejik başarı eşiğidir." ifadelerini kullandı.

Güzeloğlu, Türkiye ortalaması açısından 5 yaş grubunda rekor bir artış gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Okul öncesinde 5 yaş grubunda görev ve sorumluluk aldığımız 30 Haziran 2017'den bugüne yüzde 89,8 bir artış sağlanmıştır. Bu bir rekor artıştır. 5 yaş grubunda Türkiye ortalaması açısından bakarsak elde ettiğimiz başarı çok daha açıktır. Bugün itibariyle 5 yaş grubu Türkiye'de okullaşma oranı yüzde 58.79 iken Diyarbakır'da yüzde 100'e yakın elde etmiş durumdayız. Elde ettiğimiz bu başarıyı kalıcı ve sürdürülebilir kılmak bölgenin eğitim anlamında geleceğe bu dönüşümle şüphesiz gelişerek aktarılmasını sağlamak amacıyla kalkınma ajansımız üzerinden bugün ilan edilen 2018 yılı mali destek programı olarak Kalkınma Ajansı başkanlığımızdan ve dönemdeki kararımızda Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde kullanılmak üzere 4.5 milyon liralık kaynak tahsis edilmiştir."

Güzeloğlu, son olarak, "Çok kısa süre içerisinde Diyarbakır'daki elde edilen bu başarının kalıcı ve sürdürülebilir olması anlamında, bugün açıklanan Kalkınma Ajansı Mali Destek programında 4,5 milyon liralık aktarılan bu kaynakta her bir projede okul öncesi kurumlarında yeni yöntem ve modern yaklaşım uygun olarak gerekli fiziksel alt yapı beşeri ve teknik alt yapıyı güçlendirecek. Eğitim kalite ve şüphesiz okul öncesi cazibesini artıracak projeler kabul edilecektir.  Bu projelerde yüzde 90 hibe oranı geçerlidir. 300 bin Türk liralık proje desteğine sağlanacaktır. Bu projeler içerisinde ana sınıflarımızın yapılması mevcut ana sınıflılarımızın malzeme, araç gereç teknolojik kullanılması bu okul ve sınıflarımıza çocuklarımızın aileleriyle birlikte hem katılması hem de öğrenci olarak sağlanması adına sosyal desteklerin sunulması. Ailelerin desteklenmesi en önemli bir ilk olarak Diyarbakır'da okul öncesinde de kodlama eğitimin verilmesidir." şeklinde konuştu. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz- İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir