• DOLAR 32.589
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2506.106
  • ...
Balığın taze mi yoksa bayat mı olduğu nasıl anlaşılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sofraların vazgeçilmezi olan balığın onlarca faydasının olduğunu biliyor muydunuz?

Protein bakımından zengindir.

Kan basıncının düşürülmesinde etkilidir.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Ritim düzensizliğini önler.

Alzheimerı önlemeye yardımcı olur.

Kolesterolün dengelenmesini sağlar.

Antioksidan açısından zengindir.

Astım hastalığına iyi gelir.

Kilo verme ve zayıflamak isteyenler balık tüketmelidir.

Yaşamı uzatır.

Vücuttaki yağların birikmesini önler.

Felç riskini azaltır.

Balık tüketenler kansere yakalanma riski daha azdır.

Yüksek tansiyonu önler.

Peki bunca faydası olan balığın bayat mı taze mi olduğu nasıl anlaşılır?

Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olurbayat balığın gözleri buğulu ve içe çököktür.

Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Bayat balığın derisi mat ve özellikle karın derisi buruşur.

Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların, solungaçları kırmızı mürekkeple boyadığını da hatırlatmamız gerekiyor. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannetse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık almamalısınız.
Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.

Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir.

Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir