• DOLAR 32.505
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2430.19
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak ve yaklaşık 6 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücreti belirlemek üzere bugün son toplantısını yapacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde ve ÇSG Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Toplantının ardından asgari ücretin 2018 yılında ne kadar olacağı açıklanacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR VE NE KADAR OLABİLİR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. 2017 yılında asgari ücret; 1.777,5 TL(brüt) ve 1.404,06 TL (net) idi. ürk-İş Genel Başkanı Atalay:

"Net bin 893 lira 90 kuruşluk teklifimizin 1 lira bile altını kabul etmemiz mümkün değil" derken,

DİSK ise 2.300 TL olmasını istiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılacağını belirtmişti. Yıldırım'ın bu açıklamasına göre; asgari ücret 2018 yılında en az 1.600 TL olacak.

İşçiler ise en az 2000 TL olması görüşündeler.