• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kızlı erkekli dans figürlü heykellerin kaldırılmamasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Taşkent Meydan'ında bulunan ve tüm tepkilere rağmen kaldırılmayan kızlı erkekli dans figürlü heykellerin kaldırılmaması tepkilere yol açtı. Bu tür heykel ve figürlerin toplumun dinine, örf ve adetlerine uygun olmadığını belirten siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, söz konusu heykellerin kaldırılması için yetkililere seslendi.

Topluma hiçbir faydası olmayan heykellerin bir an önce kaldırılmasını istediklerini belirten HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, batının ya da Fransa'nın dans figürlerini sapkın fikirlerini ve düşüncelerini heykelleştirip halkın önüne konulmasını büyük bir garabet olarak niteledi.

İşgalci Fransız askerlerine karşı gayretli Antepli Müslümanlar tarafından aylarca verilen mücadele ile sömürgeci Fransız işgalinden kurtarılan Gaziantep'in kurtuluşunun da 96'ncı yıl dönümünü hatırlatan Erat, "Dolayısıyla şehitlerin kanlarının döküldüğü bu mübarek topraklarda ve mekanlarda özellikle de  batının veya Fransa'nın dans figürlerini sapkın fikirlerini ve düşüncelerini burada heykelleştirip halkın önüne koymak büyük bir garabettir."dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heykellerle ilgili belediyelere göstermiş olduğu tepkiyi de hatırlatan Erat, "Maalesef görüyoruz ki şu mübarek topraklarda ve mekânlarda bu figürler konulmuş. Bu figürler Gaziantep'te kanını döken şehitlerin kanlarına bir hürmetsizliktir. Gaziantep halkının da şahsi manevisine bir hakarettir. Biz kesinlikle bu figürlerin buradan kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda halk da tepkili ve şikâyetçidir. Kamuoyu bu durumdan rahatsız oluyor. Bu konuda halkın ciddi tepkisi var. Buna rağmen maalesef yetkililer duruma göz yumuyor. Israrla şunu söylüyoruz; lütfen bu heykelleri buradan kaldırın. Halkın diniyle, örfüyle, tarihi ile alay etmeyin bu figürleri bir an evvel buradan kaldırın." çağrısında bulundu.

"Bu heykeller ve figürler bizim dinimize örfümüze ve tarihimize uygun değildir" diyen Erat, bu türden heykellerin toplumda ahlaki yönde tahribatlara yol açtığını belirterek, "Belediyeler, kamu kurumları halka hizmet etsinler. Böyle ucubeleri dikmesinler. Bunun buradan kaldırılmasını istiyoruz. Özellikle şu günlerde yılbaşı yaklaşmaktadır. Yılbaşı etkinlikleri veya programları tertip ediliyor. Bununla ilgili de ciddi bir şekilde halkımızın dinine ve örfüne uygun olmayan maalesef etkinlikler ve programlar tertip ediliyor. Bu programlara da biz şiddete karşıyız. Bu ülkenin halkının yüzde 99'u Müslüman'dır. Öyleyse dinimize ve örfümüze uygun hareket edilmelidir ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçilmelidir."ifadelerini kullandı.

Kendi özüne dönmüş bir nesil istediklerini belirten Erat, "O neslin yetişmesi için de özellikle sanat çok önemlidir. Ama maalesef bugün TV'lerde oynatılan dizilere baktığımızda tamamıyla Avrupa'ya özenti var. Halkımız Avrupa'ya özendiriliyor. Halkımızın diniyle ve örfüyle alay edilmesin. Bugün toplumumuz maalesef ahlaki bir yozlaşmayla karşı karşıya. Özellikle ülkemizde boşanma oranlarına baktığımızda da ciddi anlamda boşanma oranları var. Gerçekten boşanma oranlarının rakamlarına baktığımızda tam bir facia var. Ailenin temeline adeta dinamit konulmuş. Bunun temelinde de modernizm, ahlaksızlık ve batı vardır. Bir an önce batının ahlaksızlıklarından vazgeçilsin. Bu heykellerin toplumumuza ne gibi bir faydası olabilir, bu heykeller şu anda neyi anlatıyor, neyi ifade ediyor?"diye sordu.

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Mehmet Kasapbaşı ise "Bu gibi heykellerin memlekete ve millete bir faydası yok. Bunların bir an evvel buradan kalkması gerekiyor. Bununla birlikte yine bu heykeller için dünyanın parası harcanıyor. Bu şehitlerin ruhuna azaptır. Burada Şehitkâmil'imize ait bir kültür yeri ve güzel bir mescit olması lazım. Bunların derhal buradan kaldırılması gerekiyor. Bu bizim örfümüzde, âdetimizde, inancımıza aykırıdır. Biz acilen bunların buradan kaldırılmasını istiyoruz."diye konuştu.

Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Karalar da, Gaziantep'i işgal eden ve on bir aylık kuşatma sonucu 6 bin 317 kişiyi şehit eden Fransızların icat ettiği dans figürlerinin meydanlara dikilmesine sert tepki gösterdi.

Karalar, "Bunu ne yazık ki Fransızlar gelip yapmadı. Bizim şu andaki belediyedeki idarecilerimiz geçmiş dönemde bunları getirip buraya koydular. Bu ucube heykellerde sadece Gaziantep'ten ibaret değildir. geçmişte atalarımız, ecdadımız, Osmanlı padişahları bir emirle, bir fermanla Fransa'daki dansı ortadan kaldırırken bugün onların torunları olarak Gaziantep'te ki belediyelerimiz gayri ahlaki gayri İslami olan figürleri buraya koymuşlardır. Dolayısıyla bizde bununla ilgili şehrimizin muhtelif yerlerinde yapılan bu çalışmalardan dolayı ilgilileri ve yetkilileri uyarmıştık. Şu an kamuoyundan böyle bir tepki bekliyoruz. İki sene önce burada böyle bir açıklama yapmıştık. Bugün yine aynı şeyi dile getiriyoruz. Bir an önce bu heykellerin buradan kaldırılmasını istiyoruz. Özellikle Şahinbeylerin, Şehitkâmillerin bu vatan için bu kadar şehit verilmişken, özellikle Şehitkamil'in şehit düştüğü bu mekana bu heykellerin yapılmasını şiddetle kınıyoruz."diye konuştu.

Bu heykellerin burada durmasının topluma hiçbir faydasının olmadığını, aksine zararının olduğunu ifade eden Karalar, toplumun bu tür çalışmalarla kendi değerlerinden uzaklaştırıldığına da dikkat çekti.

Vatandaşlardan Hasan Kurt da, "Bu batının salsa dansı, bunun bize ne gibi faydası olabilir ki? Çocuklar geliyor bunlarla resim çekiyorlar ve bunları örnek alıyor. Ondan sonra nesilde bunlara özenerek böyle şekilde yetişiyor. Bizim örf ve adetlerimize uygun bir durum değildir. Bu tür şeylerin yerine daha güzel şeyler ve halka faydalı olacak şeylerin yapılması bence daha iyidir. Burada insanları batıya özendirme var. Türkiye'nin neresinde böyle bir dans var? Türkiye'de böyle bir şey yok. Fransızların, Ermenilerin ve Rusların bunlardan özentiyle bu heykeller buraya yapılıyor. Bunların bize ne gibi faydası var ki, biz bunların kaldırılmasını istiyoruz."diye belirtti.

"Bunlarla bizim hiçbir alakamız yoktur" diyen Emine Keleş de, "Bu heykeller buradan kaldırılsın. Bir şeyler dikecekse daha uygun şeyler dikilsin. Bu tür heykeller özümüze ve âdetimize de uygun değildir. Geleneklerimize ters bir durumdur ve yapılacaksa daha güzel şeylerin yapılmasını istiyoruz. Ama bu heykeller buradan kaldırılsın. Biz batı romantizmi bunlara yöneliyoruz. Ama bizim bunlarla bir işimiz yok. Bunlar bizi daha beter batıya sürüklüyor, bunlarla bizim hiçbir alakamız yoktur, olmaması lazım. Bayanın kıyafeti olsun erkeğin kıyafeti olsun bu kıyafetler bize ait değil."şeklinde tepkisini dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir