• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
Antep Köy Kahkesi tescillendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te özellikle Ramazan bayramlarında tüketilmek ve ikram edilmek üzere hazırlanan 'Antep Köy Kahkesi' de coğrafi işaret tescil belgeli ürünler arasına katıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Sekreteri Özgür Bayram, bayram sofralarıyla özdeşleşen 'Antep Köy Kahkesi'nin tescili için yaklaşık iki yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını hatırlattı.

Bayram, Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinin korunması ve gelecek nesillere de taşınmasına yönelik sürdürdükleri çalışmalar kapsamında 'Antep Köy Kahkesi'nin coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını söyledi.

Bayram, "Geleneksel hazırlanışını ve ayırt edici özelliklerini belirleyerek resmi başvurusunu yaptığımız 'Antep Köy Kahkesi', 25 Aralık 2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. Geleneksel marka değerlerimiz arasına katılan bu özel ürünümüzün de gastronomi kenti Gaziantep'imize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.

'Antep Köy Kahkesi'nin Gaziantep mutfak hazineleri arasında ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antep Kahkesi, Gaziantepliler için sadece bayramlarda misafirlere ikram edilmek, tüketilmek üzere hazırlanan tarihi çok eski dönemlere dayanan özel bir kurabiye çeşidi. Meşakkatli yapım aşamasından dolayı Gaziantep bayram yemekleri gibi genellikle komşu ve ailelerin bir araya gelmesiyle imece usulü hazırlanan bir lezzet. Evde ve pide fırınlarında akrabaların ve komşuların uzun bir solukta hep birlikte hazırladığı bu tat, aynı zamanda da bireyler arasında sosyalleşmeye ve komşuluk ilişkilerine de katkı sağlamaktadır. Bu nedenle de bu ürünümüzün tescilini alarak sadece hazırlanışını belirli standartta bağlamıyoruz, aynı zamanda bir geleneğimizi de geleceğe taşıyoruz."

Bayram, ayrıca son iki ay içerisinde, 'Antep lahmacunu, fıstık ezmesi, tırnaklı pidesi, firiği, bulguru ve Antep Köy Kahkesi' olmak üzere 6 ürünün coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını ve başvuru işlemleri tamamlanan 14 ürününün ise onaylanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir