• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
Çocuğunuzla işbirliği yapabilmeniz için-1
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KÜBRA GÜNDÜZ / DOĞRUHABER 

Çocuklar öyle bir şey ki doğrusu tanılamak zor.  Dünyanın vazgeçilmez bir neşe kaynağı iken bir o kadar insanı delirtecek potansiyele sahip küçük yumurcaklar.

Siz çocuklarla işbirliği halinde oldunuz, oldunuz. Aksi halde onların elinde oyuncak olmaktan başka bir şey olamazsınız. Çocuklarla işbirliği yapabilmemiz son derece önemli iken maalesef ki günümüzde ebeveynler evlatlarıyla işbirliği yapmayı bilemiyor. Ya gereğinden fazla baskıcı ya da aşırı hoşgörü anlayışlı davranışlar sergiliyorlar. Oysaki bunun ana kaynağını bilmenin birçok ipuçlarını yakalayarak kaliteli zamanlar geçirebilirsiniz. Çocuğumuzun hep iyi olmasını bekliyoruz. Bunun sonucunda kızıp, tehditler bile savurabiliyoruz. Hatta bu rüşvet teklif etmeye kadar gidebiliyor. Yine tık yok! Ufaktan dayağa başlıyoruz son olarak. Üslubumuz hakarete dönüşüveriyor. Ama maalesef sonuç aynı onu bir türlü anlamıyoruz ve o bizim istediğimiz gibi iyi bir çocuk olamıyor. Burada en önemli neden çocuğumuzun yaş ve gelişim süreçlerini dikkate alarak farklı yöntemler kullanamamamız. Şimdi sizlere ortalama her çocuğun sevdiği durumları sıralayalım:

1.Mümkün olduğunca açık, net, anlaşılır şekilde konuşun: Çocuklar, söze başladığınızda ilk iki üç cümleyi anca dinlerler, ardından gelen tonlarca konuşmanızın birçoğunu duymazlar bile. Çocukla iletişim kurmanın en net ve kolay yolu, söyleyeceğiniz şeyi net olarak ilk cümlenizde belirtmektir.

“Bence kardeşini ikna ederek, ondan oyuncağını alabilirsin” gibi. Veya “Senin kardeşinle bu şekilde konuşmanı istemiyorum. Kardeşin buna üzülebilir”. Bu gibi net ve açık cümleler kurarak daha sonra durumu aydınlatacak gerekçeleri söyleyebilirsiniz.

2. Söylemek İstediğiniz Şeyi, Gerçekten Söyleyin: Ebeveynin ağzından çıkan ile aklından geçenin bir olması gerekir

"Seni doğurduğum günden nefret ediyorum” ile başlayan "çocuğum sen laftan anlamaz mısın?" cümlesine kadar uzanan büyük bir yelpaze var tüm ailelerimizin dilinde. Temelde söz ve niyet aynı; çocuğa doğru yolu göstermek. Oysa asıl niyete baktığımızda, ağızdan çıkan söz yeterli!

3. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak –ki bunun için her yaşın farklı gelişim özellikleri hakkında bir fikriniz olmalı- seçenekler sunmalısınız: Vazgeçirtmek istediğiniz bir davranışın yerine koyabileceği seçenekleri sunmalısınız çocuğunuza. Eğer kumandayı elinden bırakmak istemiyorsa, bu davranışa daha iyi bir seçenekle yaklaşmalısınız. Kuru kuru “Bırak onu!” emri pek bir işe yaramıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir