• DOLAR 32.419
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.907
  • ...
Almanya`nın diğer yüzü: evsizler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

60`lı yıllarda on binlerce Türkiyeli ekonomik nedenlerden dolayı Almanya`ya çalışmaya gitmişti.

Günümüzde hala dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri Almanya`da  İşsizlik yüzde 6 ile tarihin en düşük seviyelerinde. Ne var ki bunca sanayileşmeye rağmen ülkede sosyal çelişkiler de günden güne büyüyor.

Almanya`da 860 bin kişi evsiz

Özellikle evsizler Almanya`da en büyük problem. Hâli hazırda Almanya'da yaklaşık 860 bin kişi evsiz. Bunları pek azı sokaklarda yaşıyor. 800 binden fazlası arkadaşlarında ya da sığınma evlerinde kalıyor.

Sosyal konut projesi geriledi

Evsizlerin artmasının en önemli nedeni devletin sosyal konut inşa etmekten giderek uzaklaşması. Bundan 30 yıl önce sadece Batı Almanya'da, 4 milyon sosyal konut vardı. Bu sayı günümüzde daha da büyüyen Almanya'da 1,3 milyona geriledi. Serbest piyasa koşullarında makul fiyata ev bulmak giderek zorlaşıyor.

Kiralar çok yüksek

Evsizliğin en önemli nedenlerinden biri konuttaki yüksek kira fiyatları… Özellikle küçük daireler çok pahalı. Çünkü stüdyo tipi ve 1+1 dairelere yönelik bir talep patlaması var. Almanya'da yalnız yaşayan kişi sayısı 17 milyon kişi, stüdyo tipi yada 1+1 daire sayısı ise 5,2 milyon… Bu çelişki özellikle büyük kent merkezlerinde fahiş kira fiyatlarına yol açıyor.

Evsizlerin çoğu göçmen

Sadece Berlin'de yaklaşık 10 bin evsiz yaşıyor. 17 sene önce bu sayı 2 bindi.. Almanya'daki evsizlerin yüzde 60'ının Romanya, Bulgaristan ve Polonya'dan geldikleri belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir