• DOLAR 32.52
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2433.92
  • ...
BM raporu: Tuzhurmatu`da yağma var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birlemiş Milletler Irak Misyonu (UNAMI) heyeti 7-14 Aralık tarihlerinde kentte incelemelerde bulunduktan sonra bir rapor hazırladı. Kentte etnik ve dini gruplara karşı yapılan hak ihlalleri, göç, yağma ve yakma olayları raporda yer aldı.

Rapora göre Tuzhurmatu`da yaşananlar şöyle:

-1440 aile göç etmek zorunda kaldı

-İki Kürt mahallesinde 40 ev harabeye döndü

-100 dükkan yakıldı, zarar gördü

-Ciddi boyutta yağma yaşandı

-Kasıtlı olarak bazı fiiler yapıldı

-Zararın boyutu daha da büyük olabilir

Ekim ayındaki olaylar sırasında bir dizi insan hakları ihlalinin yaşandığında yer verilen raporda, 2 tecavüz olayıyla ilgili bildirimde bulunulduğu ve konuya ilişkin soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.

UNAMI, 16-17 Ekim tarihlerinde meydana geldiği belirtilen, özel mülklere yönelik çok sayıda yağma olayının yaşanığını ve yapılan araştırma sonucunda büyük çoğunluğunun doğru olduğunun anlaşıldığını not etti.
 
Raporda, evlerini terk eden sayıları bin 440`ı bulan aile sayısının (8 bin 649 kişi) halen kente dönmeye korktuğu kaydedildi.

UNAMI heyetinin kentteki iki Kürt mahallesinde incelemeler bulunduğu ve uydu görüntülerinden bilgi topladığı belirtilerek, Komari Mahallesi`nde en az 29, Cemile Mahallesi`nde ise 11 evin yağma ve talana uğradığı ifade edildi.

Tuzhurmatu, 16 Ekim`de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri tarafından ele geçirildikten sonra Kürtlere yönelik çok sayıda suç işlendi.
Kaynak:Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir