• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
Bir milyondan fazla çalışan kadro bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Genel Kurulunda kadro beklentisi olan taşeron işçilerle ilgili belirsizlik gündeme getirildi.

Burada konuşma yapan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a hitaben, "2015 seçimlerinde 'Taşerona istisnasız kadro sözünü 3 ayda yerine getireceğiz.' dediniz, 2 yıl geçti, yeniden taşeronu gündeme getirdiniz. Cumhurbaşkanı '900 bin taşerona kadro' sözünü tekrarladı ancak belediye taşeronlarını belediye şirketlerine alacağınızı duyurdunuz yani belediye kadrosuna almıyorsunuz." dedi.

"Belediyelerde taşeron adı değişiyor ama kadro verilmiyor"

Belediyelerde taşeron çalışanların adının değiştiğini ancak kadro verilmediğini belirten CHP'li Gürer, "Taşeron olup, asıl çalışanın işini yapan eş değer kadro ve ücret vermiyorsunuz, taşeronu taşeron şirketine devrediyorsunuz. Yardımcı zabıtalar dâhil, belediyelerde tüm taşeron adı değişiyor ama kadro verilmiyor. Şeker fabrikası, karayolları, ÇAYKUR çalışanları kadroya alınmıyor, orman işçileri, milli eğitim çalışanları, sağlık çalışanları, aile hekimliği çalışanları, Kızılay çalışanları, demir yolu yüksek hızlı tren çalışanları gibi kadro beklentisi olanlar da aynı statüde kalıyor. Acaba asıl işi yapan kaç taşeron, hangi kurumda kadroya alınıyor? Hükümetin taşeronların nerede çalıştığını bilmemesi mümkün değil ama kamuoyuna yansıdığı kadar ve yapılan açıklamalara istinaden görüyoruz ki taşeronların tamamı için kadro verilmiyor. Bu konudaki değerlendirmenizi soruyorum." ifadelerini kullandı.

Bir milyondan fazla çalışan kadro bekliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise bir milyondan fazla çalışanın kadro beklentisi içinde olduğunu bildirerek, şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar tamamlandı, temel kararlar oluşturuldu. Çalışma Bakanlığıyla Maliye Bakanlığı şu anda çalışmayla ilgili artık son anlamda birtakım detay hususlarla ilgili değerlendirmelerini ve çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah bu hafta içerisinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak. Taşeron işçiler en fazla sağlık sektöründe çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanlar da var. İkinci ana grup tabii ki mahalli idareler, belediyelerde ve il özel idarelerinde yaklaşık 450 binden fazla bu şekilde çalışan kardeşimiz var. Taşeron çalışma, tabii, yıllar itibarıyla hükümet olarak kamu hizmetlerini vatandaşımıza daha uygun koşullarda eriştirebilmek amacıyla geliştirilen bir sistem."

Taşeron işçilerle ilgili 2014'te iyileştirmeler yapıldı

Taşeron işçilerin, Kamu İhale Kanunu mevzuatı çerçevesinde, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde çalıştıklarını dile getiren Ağbal, bunların, 2014'te mali ve özlük haklarıyla ilgili önemli iyileştirmeleri de yaptıklarını söyledi.

"Bu çalışanların, bu müjdeli haberi gerçekleşme şeklinde almaya ihtiyaçları var"

Şu aşamada taşeron işçilerin kamuya geçmek noktasında bir durumla karşı karşıya olduklarını sözlerine ekleyen Ağbal, "Hükümet olarak yaptığımız çalışmada bu çalışanlarımızın bugünkü haklarının korunması, uygun koşullarda kamuya geçmelerinin sağlanması ve diğer taraftan da kamu hizmetlerinin aynı şekilde etkin, verimli bir şekilde sürdürülebilmesi hususlarını göz önünde bulundurduk. Burada sizin yasanın çıkması noktasındaki ifade ettiğiniz hususların da her birisi önemli, hem kapsam olarak birtakım hususları temenni olarak ifade ettiniz hem düzenlemenin yapılma biçimine ilişkin temennilerinizi ifade ettiniz. Ben de şunu söyleyeyim: Yani bu konuda tabii ki nihai karar hükümete ait. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ne tasarının içeriğiyle ilgili ne de yöntemiyle ilgili bu konuda nihai karar oluşana kadar söylenen hususları çok da fazla dikkate almamak gerekiyor ama bütün gayretimiz, bu bir milyondan fazla olan taşeron çalışanlarımızın bu beklentilerini en hızlı şekilde, en kısa yöntemle ve taleplerine de uygun bir şekilde yapmak olacak. Sizin burada gündeme getirdiğiniz birçok konu bizim de zaten değerlendirmelerimiz içerisinde olan konulardır ama herhâlde, yeni yıla girmeden önce bu çalışanların da bu müjdeli haberi gerçekleşme şeklinde almaya ihtiyaçları var." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir