• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...
Gazze Halkı Karanlıkta Yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Gazze`de günde 18 saate ulaşan elektrik kesintileri hayatı durma noktasına getirdi. İsmail Haniye`nin geçtiğimiz haftalarda çıktığı bölge turuyla elektrik krizini aşmaya çalıştığı açıklandı.

Mısır`la Hamas hükümeti arasındaki anlaşmazlık yüzünden her gün 18 saat elektrik kesintisinin uygulanması, Gazze`de hayatı durma noktasına getirdi. Günlük en basit ihtiyaçların bile kesintiler yüzünden güçlükle karşılanabildiği bölgede en büyük zorluğu tıbbi hizmet alamayan hastalar yaşarken, ulaşım da neredeyse tamamen durdu. Elektrikle çalışan dinamoların devre dışı kalması ise, su kıtlığının yaşanması sonucunu doğuruyor. Mısır`dan ithal edilen yakıtla elektrik üreten Gazze`deki santralin, Mısır`ın yakıt sağlamaması sonucu geçtiğimiz günlerde üretimi durdurduğunu kaydeden yetkililer, Refah tünelleri yoluyla bölgeye kaçak yollardan getirilebilen az miktardaki yakıtın da ancak günde 6 saat elektrik üretimine imkân verdiğini belirtti. Yaşanan elektrik krizi, Hüsnü Mübarek`in devrilmesinden sonra kısa süreliğine bahar havasının yaşandığı Mısır-Gazze ilişkilerinin yeniden kötüleştiğinin de bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Siyasi gözlemciler ise, krizde, Mısır`da yaşanan ekonomik darboğazın da etkili olduğuna işaret ediyor.

HANİYE`DEN ELEKTRİK TURU

Öte yandan, Gazze`deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye`nin geçtiğimiz haftalarda çıktığı bölge turu kapsamında uğradığı bütün ülkelerin liderleriyle elektrik krizinin çözümü için müzakerelerde bulunduğu kaydedildi. İsmail Haniye, görüştüğü Katarlı yetkililerin elektrik kesintileri konusunda yardım etme sözü verdiklerini söyledi. Birçok Gazzeli ise siyasi çekişmelerin faturasının kendilerine çıkarıldığı şikâyetinde bulundu.

HASTALAR ZOR DURUMDA

Elektrik kesintilerinin en çok etkilediği mekânların başında hastaneler geliyor. Her gün birkaç saatlik elektriğin verilebildiği hastanelerde sağlık hizmetleri güçlükle sürdürülüyor.

SABAH

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir