• DOLAR 32.515
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2433.38
  • ...
"6-7 Ekim saldırıları" kapsamında tutuklanıp serbest bırakılan HDP'li Bilgen'e tazminat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in, Yasin Börü ve arkadaşlarının katledildiği 6-7 Ekim saldırılarında HDP sosyal medya hesabından Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan sokak çağrılarına ilişkin tutuklanmasını "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine" karar vererek, Bilgen'e net 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM'nin kararına göre, Ayhan Bilgen'in tutuklanmasına ilişkin kararda "6-7 Ekim olayları" kapsamında HDP sosyal medya hesabından Merkez Yürütme Kurulu (MYK) adına yapılan çağrı ve Bilgen'in MYK üyesi olması dikkate alarak PKK üyesi olma suçu yönünden kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu sonucuna varıldı.

HDP'nin sosyal medya hesabından MYK adına "6-7 Ekim olayları"na ilişkin olarak halkın sokağa çıkması ve direnişe katılması yönünde çağrı yapıldığı ve Bilgen'in MYK üyesi olduğu hususlarında kuşku bulunmadığı belirtilen kararda, "Bununla birlikte başvurucu suça konu çağrının yapılması yönünde bir iradesinin olmadığını ve anılan toplantıya katılmadığını savunmuştur. Suça konu çağrının yapılmasının kararlaştırıldığı iddia edilen MYK toplantısında çağrının yapılmasına karar verildiği sırada başvurucunun da hazır bulunduğuna ve bu çağrının başvurucu tarafından sahiplenildiğine, dolayısıyla çağrının başvurucunun iradesi doğrultusunda yapıldığına dair soruşturma makamlarının somut olgulara dayalı bir tespiti de bulunmamaktadır." denildi.

Kararda, dolayısıyla eldeki belgelere göre somut olayda "suç işlendiğine dair kuvvetli belirti"nin soruşturma makamlarınca yeterince ortaya konulamadığı sonucuna varıldığı ifade edilerek, bu itibarla Anayasa bağlamında "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine" karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Bilgen'in 100 bin TL manevi tazminat talebinde bulunmasını değerlendiren AYM, "Başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik müdahale nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvurucuya net 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir." kararını verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir