• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
28 ŞUBAT MAĞDURLARI ADALET BEKLİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- İSTANBUL

28 Şubat Darbecilere 60 Müebbet Talebi! MAĞDURLAR ADALET BEKLİYOR

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in, eski Orgeneral Çetin Doğan ve MGK Genel Sektereri İlhan Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 60 kişinin "hükümeti yıkmaya yönelik darbeye teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen 28 Şubat davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı, Batı Çalışma Grubu`nun Refah Yol hükümetini düşürmek için Genelkurmay Karargâhında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir`in başkanlığında toplantılar yaptığını kaydetti. 04 Şubat 1997`de Sincan`dan tankların yürütüldüğünü anımsatan savcı, tankların yürütülmesinin 6 ayda bir yapılan eğitim programı olduğunun söylenildiğini, Genelkurmay`ın ise böyle bir eğitim programı olmadığını bildirdiğini aktardı. Genelkurmay`ın açıklamasına rağmen gazetelerin "gövde gösterisi" şeklinde manşetler attığının altını çizen duruşma savcısı, medyanın 28 Şubat darbesine katkısına dikkat çekti. Davada 39 kişi hakkında beraat istendi. Savcı ölen 4 sanık için ise davanın düşürülmesini istedi. Duruşma 8-9-10 Ocak 2018 tarihine ertelendi. Gazetemize konuşan dava avukatı ve gazeteciler ise cezaevinde çok sayıda 28 Şubat mağduru olduğunu ve haksız yere tutulan bu insanlar için adalet beklediklerini ifade ettiler.


Gazeteci Yazar Yakup Köse

28 ŞUBAT BİR DARBEYDİ VE BU DARBEDEN DOLAYI BİRÇOK İNSAN MAĞDUR EDİLDİ

2012 yılında açılan bu davada bazı darbecilerin tutuklandığına dikkat çeken Gazeteci Yazar Yakup Köse, “Aradan bir yıl geçtikten sonra da serbest bırakıldılar. Darbeciler bırakılmadan bir gün önce Pensilvanya`da bulunan terörist başının ‘onların içerde olması içime sinmiyor` açıklamasından sonra serbest bırakılmaları düşündürücüydü. Ben o dönemde de şöyle konuşmuştum; ‘bu davanın içini boşalttılar, bu davayı da yalama ettiler demiştim. Fakat bugün savcının açıkladığı mütalaa ile birlikte 28 Şubat`ı gerçekleştiren darbecilere ceza istemesi umut verici bir gelişmedir. Bu aynı zamanda yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizi haklı da çıkaracaktır. Yıllardır bizler bağırıyoruz, 28 Şubat bir darbeydi ve bu darbeden dolayı birçok insan mağdur edildi, cezaevine atıldı ve şu anda da haksız bir şekilde yatmaya devam ediyorlar. Bunun biran önce düzeltilmesi lazım, bu haksızlığa dur denilmesi için yıllardır bağırıyoruz. Aslında bu alınacak bu kararlar malumun ilanı olarak bizi haklı çıkaracak ama nihayetinde bir geç kalınmışlık var. Bunu her zaman söylüyoruz.” dedi.

CEZALARLA BİRLİKTE BU MAĞDURİYETLERE BİR NOKTA KOYULSUN

Sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Köse; “TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu bundan beş yıl önce önemli bir karara imza atmıştı. Komisyon rapor yayınlayarak `28 Şubat bir darbedir` dedi. Aslında biz bu karardan sonra mağdurların içerden çıkmasını beklerken maalesef bırakılmadı ve bunun üzerinden beş yıl daha geçti. Ama savcının vermiş olduğu mütalaa ile birlikte ve mahkemenin önümüzdeki süreçte vereceği cezalarla birlikte bu mağduriyetlere bir nokta koyulsun. Artık bunu açıklayacak tevil edecek hiçbir gerekçeleri kalmadı. Bu işte sona geldik. Bunun biran önce temizlenmesi gerekir. Cezaevinde haksız bir şekilde mağdur edilen yüzlerce insan artık ailelerine kavuşmalıdır. Biz bu sürecin de takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

DARBENİN SOMUT ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI BEKLİYORUZ

Mahkemenin adil bir karar vermesini beklediklerini ifade eden Avukat Hasan Bozdaş ise, “28 Şubat davası ağır aksak bugünlere kadar gelebildi. Yüzlerce duruşma yapıldı, onlarca tanık dinlendi, açıkçası ummadığım; ama umutlandığım bir mütalaa ile karşılaştık. 60 sanığın, yani dönemin askeri erkânının, kendini meşru hükümetin yerine koyarak demokratik bir sistemde kendince balans ayarı yapanların, kamuoyunu tanklarla korkutanların, irtica adı altında fişleme yapanların, binlerce kişinin emeğine, eğitimine mal olanların, Batı Çalışma Grubu ile paralel bir hükümet kuranların, hukuk nezdinde yargılanmaları ve cezalandırılmaları gerekirdi. Neticeyi hep birlikte göreceğiz. Sanıkların çoğunun altına imza attığı bu gayrı meşru eylem ve kararların, tanık olarak dinlenen siyasilerce de teşhis edilmesi, elbette müdahillerin onlarca yıllık mağduriyetleri açısından bir umut ışığı doğurmuştu. Dönemin genelkurmay komuta kademesi ve bir kısım üst düzey askeri yetkili, bilfiil darbe yapmıştır, bu darbeye bütün bir halk, bütün bir siyaset tanıklık etmiştir. İddia makamının da bunu görmezden geleceği düşünülemezdi. Mahkemenin bu anlamda adil bir karar vermesini umuyor ve ceza yargılaması açısından bir darbenin somut şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.


 Avukat Hasan Bozdaş

MÜSLÜMAN KİMLİĞE SAHİP HERKESE KARŞI BİR SAVAŞ AÇILDI

28 Şubat`ın sonuçlarına da değinen Bozdaş, “Fakat unutulmaması gereken bir husus var, hukuk sadece ceza yargılamasından ibaret değildir. 28 Şubat`ın sonuçlarını gayet iyi biliyoruz. Ülkede irtica ile mücadele adı altında Müslüman kimliğe sahip herkese karşı bir savaş açıldı, ihraçlar yaşandı, yargılamalar hukuka göre değil postallı brifinglere göre yapıldı. Medya, aldığı talimatlarla karalama kampanyaları, iftira furyası başlattı. Camialar, sivil toplum kuruluşları, terörist ilan edildi. Algı operasyonları yapıldı. Bunun neticesinde darbe kendilerince meşru bir zemine oturtuldu ve neticeten, Müslüman kimliğini ön planda taşıyan ister siyasi, ister asker, ister bürokrat, ister öğrenci kim olursa olsun kurumlardan tasfiye edildi. Bu tasfiyelerin başında da Merhum Erbakan vardı.” dedi.

PEKİ ASIL HUKUK NE ZAMAN İŞLEYECEK?

2 Şubat mağdurlarına dikkat çeken Bozdaş son olarak şunları söyledi; “Darbe müsebbiplerinin cezalandırılması için önemli bir adım atıldı, en azından böyle umuyorum esas hakkındaki mütalaadan aldığım cesaretle, peki asıl hukuk ne zaman işleyecek? Asıl hukuk nedir, mağdurların on yıllarca süren istibdadını, mahrumiyetini, mahkûmiyetini ortadan kaldıracak, haksız yargılamaları yenileyecek, itibarı- iade yapacak hukuktur. Buna henüz başlamadık bile. 28 Şubat darbesi, neredeyse 20. yılında henüz cezalandırılmamışken, yansımaları henüz daha sürüyorken, mağdurlarının gasp edilen haklarını ne zaman telafi edebiliriz bilemiyorum, ama o gün geldiğinde hukuk sistemimiz geç kalmış da olsa, hakkı yerine teslim etti diyebileceğiz.”

KARAR SONRASI SOSYAL MEDYADA 28 ŞUBAT MAĞDURLARI KONUŞULDU

TV Programcısı Mehmet Toprak‏

Aralarında İsmail Hakkı Karadayı ve Çevik Bir'in de bulunduğu 28 Şubat Darbesinin faillerinden 60 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis istenirken, onların mağdur ettiği 367 mahkum 20 yıldır cezaevinde adaleti gözlüyor. Bu nasıl bir yaman çelişki, ne dayanılmaz bir acı Ya Rab!

Gazeteci Levent Kemal

28 Şubat davasında karar açıklandı; ancak 28 Şubat'ta çeşitli suçlamalarla tutuklanan onlarca insan halen cezaevinde. 28 Şubat mahkumları serbest bırakılmadan davada gerçek adalet yerini bulmayacak.

Gazeteci-Yazar Halime Kökçe

28 Şubat darbesinin komutanları hakkında savcı müebbet istedi. Hüküm tez olur inşallah. Ancak darbenin medya ayağı, o meşum manşetleri atanlar da hesap vermeli. Karargahtan tekmil alan sözde gazeteciler, ikna odası mucitleri.... topu hesap vermeli. #28Şubat

TV Programcısı Hikmet Genç

Savcı, 28 Şubat sanıklarına ağırlaştırılmış müebbet istedi. Hakkında müebbet istenen darbeci sanıkların içeri attıkları #28Şubat mağdurları 20 yıldır içeride... 20 yıl!... 28 Şubat mağdurları derhal yeniden yargılanmak üzere tahliye edilmeli.

TV Programcısı Ersoy Dede

Yine generaller yine generaller. 28 Şubat dediğimiz hadise, yemeğin sadece servisiydi. Oysa pişirildiği mutfağa inemezsek, bir anlamı olmayacak. Asker bu sürecin 5 ana unsurundan biriydi sadece.

Yenişafak İnternet Haber Müdürü Ersin Çelik

“28 Şubat`ın tertipleyicisi 60 kişi için müebbet hapis istendi. 28 Şubat darbesi kurumsal olarak 20 yıl sonra mahkûm oluyor,  hukuksuzca yargılanan, üzerlerine atılı suçlar ile mahkûm edilen mağdurları ise 24 yıldır hapiste. #28ŞubatMahkumlarınaÖzgürlük”

Av. Cihad GÖKDEMİR‏

28 Şubat darbecilerinin yargılandığı davada Savcı, mütalaasında 60 kişinin müebbet hapsini talep etti. Darbelerin acısını yaşamış bir milletin yüreğine su serpti. 28 Şubat`ın Birifingçi yargısı ve FETÖcü yargının mahkum ettiği insanlar halen cezaevinde

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir