• DOLAR 32.593
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2423.236
  • ...
Eşim, Mısır`ın en kötü hapishanesinde tutuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Biltaci`nin eşi Sena Biltaci:

Eşim, Mısır`ın en kötü hapishanesinde tutuluyor

Dış Haberler Servisi - Mısır`da darbe karşıtlığının simgesi haline gelen Muhammed Biltaci`nin eşi Sena Biltaci, MAZLUMDER tarafından 17 Aralık Pazar günü düzenlenen İnsan Hakları Gecesi 2017 programının konuğu oldu. Ali Emiri Kültür Merkezi`nde düzenlenen programa Şeref Konuğu olarak katılan Biltaci, duygusal bir konuşma yaptı.

Rabia Meydan`ında keskin nişancılarca şehit edilen Esma Biltaci`nin annesi ve halen darbeci gayrimeşru Mısır hükümetince hapishanede işkence altında tutulan Dr. Muhammed Biltaci`nin eşi Sena Biltaci Hanımefendi tüm ülkelere ve yetkililere seslendiği konuşmasına Allah`ın adıyla başladı.

Bu konuşmayı, Mısır hapishanelerindeki İhvan-ı Müslimin önderlerinin maruz kaldığı ihlallere dikkat çekmek için yaptığını belirten Biltaci, konuşmanın her kelimesini büyük acılar çekerek yazdığını kaydetti.

Biltaci konuşmasında, “Eşim haksız yere ve hukuksuz şekilde 29 Ağustos 2013 tarihinde Mısır askerî rejimi tarafından tutuklandı. 25 Ocak 2011 devriminin sembol isimlerinden birisi olmakla ve askerî rejime muhalefet etmekle suçladıkları eşimin aleyhinde 35 farklı dava açıldı ama henüz hiçbiri sonuçlanmadı.” Açıklamasında bulundu.

“EŞİM, MISIR`IN EN KÖTÜ HAPİSHANESİNDE TUTULUYOR”

Eşi Muhammed Biltaci`nin üniversitede doktoralı bir öğretim üyesi, Mısır meclisinde milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatan Sena Biltaci, “Böyle bir insan askerî rejimden hemen sonra nasıl oldu da bir anda 35 ayrı suçtan yargılanması gereken bir suçluya dönüşüverdi?! Bu kadar çok suçu hangi arada işleyebildi?! Şayet günahkâr bir adam idiyse neden kendisine bunca görev tevdi edilmişti?” diyerek darbeci Sisi yargısının adaletsizliğine değindi.

Eşinin, Mısır`ın en kötü hapishanesi olan Turra/ el-Aqrab cezaevinde tutulmakta olduğunu belirten Biltaci, “Sürekli şekilde işkenceye maruz bırakılmakta, tıbbi yardım alma ve tedavi görme hakları kesintisiz olarak çiğnenmektedir. Bütün mal varlığına el konulmuş durumdadır. Doktorluk mesleğini icra ettiği küçük muayenehanesi de bütünüyle tahrip edilmiştir.” Dedi.

“BİRİCİK KIZIM ON YEDİSİNDE HAYATA VEDA ETTİ!”

Kocası dışında, çocuklarının da farklı eziyetlere maruz kaldığını anlatan Biltaci, şöyle konuştu: “Babası gibi kendisi de Rabia meydanındaki etkinliklere katılan -henüz 17 yaşındaki- biricik kızım Esma, 14 Ağustos 2013 tarihinde bütün dünyanın gözü önünde bir keskin nişancı tarafından vuruldu. Böylece biricik kızım on yedisinde hayata veda etti! Dört oğlumuz kovuşturularak tutuklandı. Henüz 16 yaşındaki oğlumuz Halid iki kez tutuklandı. Bu yüzden bir süre gizlenerek yaşamak zorunda kaldı. 31 Aralık 2013`te 19 yaşındaki oğlumuz Enes kanunsuz şekilde tutuklandı ve 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı! Şu anda izole bir şekilde tecrit hapsinde tutulan oğlumuz, insanlık dışı aşağılayıcı tutumlara maruz bırakılmaya devam etmektedir.

“TUTUKLU EŞİM VE OĞLUMDAN HABER ALAMIYORUM”

Sadece Dr. Muhammed Biltaci`nin eşi olması gerekçesiyle kendisini de gözetim altında tuttuklarını belirten Biltaci, “Güvenlik güçlerinin aleyhime dava açmak üzere oldukları haberini yaydılar. Böylece hapse girmemiş olan aile efradımıza -vatanlarını terk ederek başka yerlere göç etmeye zorlamak için- baskı uyguladılar.” Diye konuştu.

“Biz Mısır`ı terk etmeye zorlandıktan sonra Mısır hapishanelerinde tutuklu eşim ve oğlumuzdan bilgi alamaz olduğum ve onlara yardım edemediğim için büyük kaygılar yaşıyorum.” Diyen Sena Biltaci, bu konuda yardım edebilecek tüm kurum ve kuruluşlardan, eşi ve oğlu başta olmak üzere Mısır hapishanelerinde tutulan insanların çiğnenen haklarına sahip çıkmaları ve salıverilmesini temin etmeleri talebinde bulundu.

‘ESMA`NIN KATİLLERİ ALEYHİNE DAVA BİLE AÇILMADI`

Biltaci, konuşmasının devamında, şehit edilen kızının katillerinden hesap sorulmadığı için, ailece büyük bir hüzün içinde olduklarını bildirerek, “Bırakınız hesap sorulmasını, bugüne dek katillerin aleyhine henüz dava açılmış bile değildir!” diye konuştu.

Oğlunun ve eşinin hayatından endişe ettiğini dile getiren Sena Biltaci, bir kez daha sivil toplum kuruluşlarından bu konuda yarım talebinde bulundu.

Muhammed Biltaci`ye özellikle kötü muamele ve işkence edildiğine dikkat çeken Biltaci, “Bunu, General Sisi ve Sohaci aleyhine yazdığı şikâyet dilekçesini geri alması için yapıyorlar. Ağustos 2016`da akdedilen duruşma için Mısır İçişleri Bakanlığı`nca hazırlanarak mahkemeye sunulan eşime ait ifade tutanağı işkence altında alınmış olup geçersiz sayılmalı ve Dr. Muhammed Biltaci`den yeni bir savunma alınmalıdır.” Dedi.

“DUYARLI KİŞİ VE KURULUŞLARIN SOMUT ADIMLARINI BEKLİYORUZ”

Muhammed Biltaci`nin Türkiye`ye defalarca geldiğini ve Mavi Marmara gemisine bindiğini hatırlatan Sena Biltaci, konuşmasını, “Burada sizin bir bacınız, bir kardeşinizin eşi olarak bulunuyorum. Dr. Muhammed Biltaci Türkiye`ye defalarca geldi, birçok etkinliğinize katıldı, Mavi Marmara gemisine bindi. Kızım Esma`yı Türkiye`de tanımayan neredeyse yok, onu hepiniz çok seviyorsunuz, bundan dolayı çok mutlu oluyoruz. Ancak orada hapiste tutulanların hakları çiğneniyor, kendilerine işkence ediliyor. Dolayısıyla sizlerden bir kardeşiniz olarak istirham ediyorum, hak bilincinin korunması, adaletin yerini bulması ve insanlığın yok olmaması için eşim, oğlum ve diğer mahkumların tamamen serbest kalması için duyarlı kişilerin ve kuruluşların somut adımlar atmasını bekliyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyorum…” sözleriyle noktaladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir