• DOLAR 32.531
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2435.09
  • ...
Kudüs`ün sonuna kadar takipçisi olacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh'i dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Guelleh ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

DOSTUMUZ: Cibuti Cumhurbaşkanı her zaman yanımızda olmuş yakın bir dostumuzdur. 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ülkemize desteğini, milletimizle dayanışmasını açıkça ortaya koymuştur. Cibuti, FETÖ terör örgütüne karşı gerekli tedbirleri ilk önce alan dostlarımızdandır.

YEK VÜCUT OLMALIYIZ: İslam dünyasının birliğine, beraberliğine ve dayanışmasına en fazla ihtiyaç hissettiğimiz günlerden geçiyoruz. Bu dönemde İslam ülkelerinin aralarındaki yapay sorunları bir kenara bırakarak yek vücut olmaları, birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor. Cumhurbaşkanı Sayın Guelleh'in bu ziyaretini İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi açısından önemsiyorum.

Kudüs için savaş şimdi başlıyor
KRİTİK KARARLAR ALDIK:
Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi Cibuti'nin de Başbakan düzeyinde katıldığı bir zirve oldu. Kudüs'e sahip çıktıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Hamdolsun İstanbul'da her açıdan çok başarılı bir zirve gerçekleştirdik. Kudüs'ün kudsiyetinin ve tarihi statüsünün korunması noktasında kritik kararlar aldık. Mesele dün itibariyle BM zeminine taşındı.

ÖNEMLİ VE MANİDAR: Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirecek bu tehlikeli hamleyi önlemek amacıyla BMGK'ya sunulan karar tasarısı maalesef ABD'nin vetosuna takıldı. Karar tasarısının diğer 14 ülkenin tamamı tarafından desteklenmiş olması önemli ve manidardır. Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu'na taşıyacağız. Uluslararası toplumun Genel Kurul'da adalet, hakkaniyet ve barıştan yana güçlü bir tavır sergileyeceğine inanıyorum. Genel Kurul'da üçte ikilik bir destek aslında BMGK'daki bu kararın adeta reddi anlamına gelecektir. Buradan bir kez da BM üyesi tüm ülkeleri Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya davet ediyorum. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

ABD'nin vetosundan sonra süreç nasıl işleyecek?
LİDERLİĞİNİZİ TEBRİK EDİYORUM

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, "Sizi tebrik etmek istiyorum. Sadece Kudüs konusunda gösterdiğiniz liderlikten dolayı değil, İİT Olağanüstü Zirvesi'ni toplamanızdan dolayı tebrik ediyorum. Bu zirvenin sonuçlarını memnuniyetle karşılıyorum. Bilgeliğiniz sayesinde Türkiye 4 milyonu aşkın mülteci ağırlıyor. Bütün bu yakınlığın getirdiği terör riskine rağmen. Burada liderliğinizi tebrik etmek istiyorum. Türkiye'yi yeni bir istikrar ve refah dönemine geçirdiniz. Bunu da bütün istikrarsızlaştırma çabalarına rağmen gerçekleştirdiniz" dedi.

4 ANLAŞMA İMZALANDI
Basın açıklaması öncesinde iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı: "YÖK ve Cibuti Sağlık Bakanlığı arasında Cibutili tıp fakültesi öğrencilerinin desteklenmesi anlaşması", "Türkiye ile Cibuti arasında sağlık alanında hibe yapılmasına dair anlaşma", "Türkiye ile Cibuti arasında nakdi yardım uygulama anlaşması", "Türkiye ile Cibuti arasında kolluk personelinin güvenlik konusunda eğitim ve öğretimi anlaşması."

RESMİ TÖRENLE KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Guelleh'in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülkenin milli marşları çalındı. Guelleh, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Guelleh, Türkiye ve Cibuti bayrakları önünde el sıkışarak poz verdi. Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da yer aldı. Erdoğan, görüşmeler ve ortak basın toplantısının ardından Guelleh onuruna akşam yemeği verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir