• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
BM`den İşgal Devletine İlk Defa Soruşturma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Batı Şeria`daki İsrail yerleşimleri ile ilgili soruşturma kararı aldı. Oylamada işgalci İsrail`in en büyük savunucusu ABD ret oyu verdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail`in Batı Şeria`daki yerleşimlerinin, Filistinlilerin haklarını nasıl ihlal ettiğinin soruşturulması için kendi tarihinde ilk kez bir karar aldı. Konsey`deki karar, oylamaya katılan 36 üyenin olumlu oy kullanmasının ardından alınırken, 10 üye oylamaya katılmadı. Soruşturma kararına sadece İsral`in hamisi ABD "hayır" oyu verdi.

Teklifi sunan Pakistan elçisi İsrail`i eleştirerek, "Uluslararası insan ve insani hakları yasalarını ihlal ederek İsrail, Doğu Kudüs dâhil olmak üzere işgal altındaki topraklarda yerleşim yeri inşaatlarını sürdürmektedir. Bu karar, İsrail`in işgal topraklarındaki bu illegal eylemlerine ve insan hakları ihlallerine bir cevap niteliği taşımaktadır" dedi.

ABD heyeti ise Konsey`in, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili tek taraflı bir BM mekanizması oluşturulmasının örneği olarak, İsrail`e karşı önyargılı ve orantısız odaklanmasından derinden rahatsız olmaya devam ettiğini açıkladı.


Konsey`in aldığı karar soruşturma yapılması emri vermenin yanı sıra İsrailli yerleşimcilerin silahlı saldırılarını önlemesi için İsrail`e tedbir alma ve bu tedbirleri uygulama çağrısında bulunuyor.

Karar hakkında bir açıklama yapan Siyonist devlet başbakanı Benjamin Netanyahu ise BM`nin kararını eleştirdi ve İnsan Hakları Konseyi`ni ikiyüzlü olmakla suçladı. Netanyahu, "Bu İsrail`e karşı otomatik çoğunluğu olan ikiyüzlü bir konseydir. Şu ana kadar bu konsey 91 karar almıştır. Bunlardan 39`u İsrail`le ilgili, 3`ü Suriye ikisi ise İran ile ilgilidir" dedi.

İsrail Başbakanı "Bu konsey, kendisinden utanması gereken bir konseydir. BM İnsan Hakları Konseyi`nin insan hakları ile hiçbir bağlantısı yoktur" ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir