• DOLAR 32.331
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2299.086
  • ...
Doğu Guta`daki insani durum kritik noktada
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şam kırsalındaki Doğu Guta'da, sivillerin içerisinde bulunduğu durum "kritik noktaya" ulaştı.

Yüzlerce hasta ve yaralı hayat kurtarıcı temel sağlık hizmetlerinden mahrum kalmış durumda.

Çetin kış koşulları ise durumu daha da kötüleştiriyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Yakın ve Ortadoğu Bölge Direktörü Robert Mardini, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Doğu Guta'da insani durum kritik bir noktaya ulaşmış durumda." ifadesini kullandı.

Mardini, bölgedeki sivillerin kapana kısıldığını, sivillere yardım ulaştırılamadığını, gıda stoklarının hızla tükendiğini, elde kalanların ise astronomik fiyatlara ulaştığının altını çizerek, "Bazı aileler günde sadece bir öğün yemek yiyebiliyor. Bu çocuklu aileler için daha da üzücü. Sonuç olarak buradaki sivillerin büyük bir çoğunluğu insani kuruluşlardan gelecek yardıma güveniyor. Hiçbir askeri veya politik bir kazanım, çekilen bunca acıyı meşrulaştıramaz." değerlendirmesinde bulundu.

Şam'ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta'ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi. Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir