• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Zanlının Örgüt Bağlantısı Bulunmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Fransa`da 7 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Muhammed Merah`ın polis operasyonunda vurularak öldürülmesiyle ilgili soru işaretleri giderek büyüyor. Fransız yetkililer, basının ilk anda "El Kaide üyesi" olarak damgaladığı Merah`ın El Kaide dahil hiç bir örgütle bağının olmadığının belirlendiğini açıkladı.

Fransız basını, ülkenin en seçkin polis birliğinin, sağ yakalama talimatı almasına rağmen, Merah`ı nasıl canlı ele geçiremediğini sorguluyor. Bir polis yetkilisi, gözyaşartıcı bomba kullanılarak bile bu işin başarılacağını söyledi.

Fransa`da tartışılan bir başka konu da, güvenlik zaafiyeti olup olmadığı. İstihbaratın izlemesine, hatta geçtiğimiz günlerde sorguya çekmesine rağmen, Merah, 11 Mart`ta bir askeri, 4 gün sonra 2 askeri öldürmüş, yine aradan 4 gün geçtikten sonra Yahudi okulunda 3 çocukla bir öğretmeni vurmuştu. 8 gün içine 3 ayrı saldırıyı sığdırdığı iddia edilen Merah, Touluse`da kendi evinde öldürülmüştü.

İçişleri Bakanının önce "Merah, bir yandan ateş ederken birinci kattan atlayarak öldü" açıklaması yapmış ardından keskin nişancı tarafından vurulduğu, yere düşmeden önce öldüğü ortaya çıkmıştı.

Polis, Merah`ın çelik yelek giydiğini, vurmaktan başka çaresi kalmadığını, bu aşamadan önce teslim olması için elinden geleni yaptığını savundu.

AFGANİSTAN VE PAKİSTAN`DAN YALANLAMA
İçişleri Bakanlığı, Merah`ın Afganistan ve Pakistan`a iki kere gittiğini, buralarda eğitim aldığını, bir ara Amerikan askerleri tarafından gözaltına alınarak, Fransa`ya geri gönderildiğini duyurmuştu.

Ancak Pakistanlı ve Afgan yetkililer, Merah`ın kendi topraklarında bulunduğuna dair bir kayda rastlamadıklarını açıkladı. Amerikalı yetkililer de, Merah`ın tehlikeli kişiler listesinde bulunduğunu, ancak tutuklamaya ilişkin bir veri bulamadıklarını bildirdi.

Basında El Kaide iddialarının gündeme taşınmasının ardından, daha önce adı duyulmamış, "El Kaide bağlantılı Halife`nin Askerleri" isimli grup, Merah`ın saldırılarının sorumluluğunu üstlenmişti. Fransa polisi ise, şimdiye kadar Merah`ın herhangi bir gruba üye olduğuna dair veriye rastlanmadığını duyurdu.

Saldırıların terör eylemi olduğuna Yahudi okuluna yönelik eylem sonrasında kanaat getirildi. Dosya o andan itibaren yargının anti-terör birimlerine sevkedildi. İkisi müslüman 3 Fransız askerinin öldürülmesinin terör eylemi olma ihtimalinin gözardı edilmiş olabileceği söyleniyor.

Bu arada, Merah`ın ağabeyi, ağabeyinin kız arkadaşı ve annesi gözaltında tutuluyor.

SARKOZY`YE YARADI
Bu arada Fransa`da yapılan son kamuoyu yoklamaları, Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy`nin rakibi Francois Holland`ın önüne geçtiğini gösteriyor.

Uzmanlar, seçim kampanyalarında göçmen meselesinin daha fazla öne çıkmasını beklediklerini, sadece Sarkozy`nin değil, ırkçı lider Marine Le Pen`in de oy oranını artırmasını tahmin ettiklerini belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir