• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BMGK Türkiye`nin Kudüs tasarısını görüşecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Emperyalist ABD'nin Kudüs'ü siyonistlerin başkenti ilan etme kararının ardından konuyla ilgili bir tasarıyı gündemine almaya hazırlanıyor.

Pazartesi günü oylamaya sunulması beklenen taslak metin, Kudüs'ün statüsü konusunda BM'nin herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğinin altını çiziyor. Taslak metinde Kudüs meselesinin müzakere yolu ile çözülebileceği belirtiliyor.

Mısır tarafından kaleme alınan tek sayfalık metinde ayrıca "Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü ve demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım, yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir" deniyor.

Taslak metinde üye ülkelerin Kudüs'te büyükelçilik açmaktan kaçınması isteniyor ve BM'nin Kudüs'ün statüsü ile ilgili daha önce aldığı kararlara sadık kalınması isteniyor.

Görüşmenin, 5 daimi üyeden ABD'nin karşı çıkması nedeniyle sembolik bir görüşme olması beklendiği için dünya kamuoyunu tatmin eden bir gelişme olarak görülmüyor.

Çünkü ABD'nin veto yetkisini kullanmasıyla ilgili görüşmede Filistin lehine bir karar çıkması beklenmiyor. 

ERDOĞAN, 'GİRİŞİM BAŞLATACAĞIZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD`nin Kudüs kararının iptali için BM`de girişim başlatacaklarını açıklamıştı.

Erdoğan “ABD`nin Kudüs`le ilgili kararının iptali için BM nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce BMGK`de, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu`nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız” demişti.

KUDÜS'TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL 

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Donald Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir