• DOLAR 32.498
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2429.209
  • ...
"Cenevre 8 görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin son gününde basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 28 Kasım'dan bu yana muhaliflerle 11, rejim heyetiyle 7 toplantı yaptıklarını söyledi.

Muhaliflerin, görüşmelerin içeriğini oluşturan geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlığın tamamını masaya yatırdığını vurgulayan Mistura, rejimin ise sadece "terörizm" başlığına odaklandığını kaydetti.

Beşar Esed'in görevi bırakmadan geçiş yönetiminin başlamayacağının vurgulandığı Riyad 2 toplantısı bildirisinin geri çekilmesine yönelik rejim heyetinin görüşmelerdeki talebine tepki gösteren Mistura, rejimin bu talebinin "mantıklı" ve "kabul edilebilir" bir tarafı olmadığını ifade etti.

Mistura, Cenevre 8 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığına dikkati çekerek, "Başaramadık. Altın bir fırsat kaçırıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya Mistura, "Cevabım evet. Ocak ayında tekrar başlatmayı planlıyorum." yanıtını verdi.

Mistura, rejim kuşatmasındaki Doğu Guta'daki hasta ve yaralı sivillerin tahliyesine ilişkin soruya, "Caferi (rejim heyeti başkanı) ile bu konuyu konuştum. Ama kendisinden bu sorunun çözümüne yönelik tatmin edici bir cevap alamadım." karşılığını verdi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir