• DOLAR 32.451
  • EURO 34.489
  • ALTIN 2473.898
  • ...
Dış basının Kudüs kararı yorumları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin İstanbul Deklerasyonu'nda alınan kararlar dünya basınında geniş yer buldu.

Katarın Al Jazeera televizyonu 57 üyeli İİT'nin "İki devletli çözüm temelli adil ve kapsamlı barış" taahhüdünde bulunduğunu belirterek, Müslüman ülkelerin, "ABD'nin izinden gidip Kudüs'ü israilin başkenti ilan eden başka herhangi bir ülkeye karşı ilişkileri koparmaya hazır oldukları" mesajını verdiğini öne çıkardı.

İngiliz Independent gazetesi okuyucularına, "Müslüman liderler Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi için çağrıda bulundu," başlığıyla verdiği haberde, "Trump yönetiminin aldığı kararın boş ve geçersiz olduğunu ve ABD'nin bundan böyle barış görüşmelerinde tarafsız bir rol alamayacağını" belirtti.

"Müslüman milletler Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etti." başlığını kullanan BBC ise haberin içeriğinde Mahmut Abbas'ın, "ABD, Filistin konusu için artık bir arabulucu değil" sözlerine yer verdi.  Kudüs'ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için kutsal bir şehir olduğunun altını çizen BBC, Yahudilerin Kudüs'ü işgalinin ise uluslararası hiçbir toplum tarafından tanınmadığının altını çizdi.

Fransız AFP haber ajansı, İİT sonuç bildirgesini "Müslüman liderler Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasını talep etti." başlığıyla servis etti. Bazı Müslüman ülkelerin kendi aralarında ciddi anlaşmazlıkları olmasına rağmen, ABD ve siyonistler aleyhinde birlikte hareket edildiğine dikkat çekilen haberde, Müslüman ülkelerin Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan edip dünyaya da bu kararı tanıması çağrısı yaptığını duyurdu. Suudi, Mısır ve BAE gibi ABD ile güçlü ilişkileri olan ülkelerin, ABD tarafından hedef tahtasına konulmaması için bakanlık düzeyinde katılım sağlandığını belirten AFP, ayrıca Müslüman bir ülke olmamasına rağmen Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun da ABD karşıtı olmasından dolayı zirveye katıldığı aktardı. 

İtalyan haber ajansı ANSA, İİT'nin Kudüs'e yönelik kararını, Erdoğan'ın açıklaması üzerinden duyurdu. "Erdoğan: Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyoruz." başlığını kullanan ANSA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Bosna Hersek Oslobodjenje gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terör çetesi için kullandığı "terör devleti" ifadesini başlığa taşıdığı haberde, ABD'nin siyonistlerin başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamasının tüm dünyada kınandığı, sadece işgalciler tarafından hoş karşılandığı ifadesine yer verdi.

Dnevni Avaz gazetesi de "Müslüman ülkeler Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etti." başlıklı haberde, İslam ülkeleri liderlerinin İstanbul'da bir araya geldiğini belirtti, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması kararının, ABD Başkanı Trump'ın daha önce Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanımasına tepki olarak geldiği ifade edildi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir